Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Staronový Vinnetou se veze po vlně nostalgie, ale špatný není

Fotografie
Nik Xhelilaj (33) coby Vinnetou a Wotan Wilke Möhring (49) jako Old Shatterhand jsou hrdiny nové verze příběhů Vinnetoua, náčelníka Apačů.  (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
9. ledna 2017
14:04

Je to tady! Na obrazovky se vrátil hrdina mnoha generací a nesmrtelných příběhů Karla Maye. Co na tom, že rozvzdychá hlavně ženskou část diváctva. I v novém podání dokáže probudit kouzlo rodokapsů a indiánských příběhů, kterým zdánlivě odzvonilo.

Třídílný televizní film autoři stejně jako před lety natočili na motivy románů Karla Maye. Tentokrát však stejně jako „rudoši“ a „běloši“ svedli nelítostný boj s několika fakty. Za prvé – pro většinu Evropy jsou dodnes nepřekonatelnou dvojicí a tvářemi hlavních hrdinů Pierre Brice (†86) a Lex Barker (†54). Za druhé televizní formát má samozřejmě nižší rozpočet, než film pro velké plátno. Tvůrci Christian Becker, Christoph Müller, Matthias Wendland a další, podpořeni chorvatským audiovizuálním centrem HAVC, však dokázali, že i v našem tisíciletí může tento žánr docela slušně zaujmout.

3204119:full:true:true

Ožil i díky novým představitelům. Nik Xhelilaj (33) coby Vinnetou a Wotan Wilke Möhring (49) jako Old Shatterhand, tedy Karel May, svým typem zcela odpovídají nárokům dnešní doby. Möhring má za sebou seriály jako Místo činu Hamburg a popravdě, jako ostříleného detektiva si ho dokážu představit lépe. Charisma Lexe Barkera mu chybí, nicméně jeho Old Shatterhand to dohání důvtipem. Naprosto jinou kapitolu však tvoří Nik Xhelilaj. Svou vůbec první roli si odbyl v česko-albánsko-řeckém koprodukčním Smutku paní Šnajderové. Od té doby natočil jen pár věcí a Vinnetou pro něj může být zlomový. Rozhodně i díky své vypracované postavě získá zástupy fanynek a fanoušků. Není (s prominutím) „briceovským“ strýcem šplhajícím někde v horách, ale chvílemi opravdu věrohodným divochem.

Video  Nik Xhelilaj (33) coby Vinnetou a Wotan Wilke Möhring (49) jako Old Shatterhand jsou hrdiny nové verze příběhů Vinnetoua, náčelníka Apačů.  - Česká televize, INT
Video se připravuje ...

Zcela jiný pohled na dobu, v níž se Vinnetou odehrává, je rozhodně plusem. Zanechme srovnávání „tehdy a teď“, nemá smysl. Nové příběhy předkládají Divoký Západ po svém. Ženy jsou více odvážné, Nšo-či není jen okrasou kmene, ale dost podstatným článkem, šamanem. Zmizelo i naivně černobílé škatulkování postav. I ty hlavní jsou chybující a o to víc reálné. A to je dobře. Mayovky mohou vesele vykročit k novým divákům, kteří si, bez ohledu na věk, pak mohou střihnout i starou klasiku. Pozitivní je, že tvůrci, byť v komornějším provedení, přivedli do nové doby to nejlepší z té staré a se ctí.

3204111:full:true:true

S očekáváním tak můžeme opět usednout k sobotním obrazovkám České televize, kde se příště vydáme na Stříbrné jezero nejen za záchranou Nšo-či. V třetím díle pak Vinnetou a Old Shatterhand budou muset sjednotit nepřátelské indiánské kmeny v boji proti ropným baronům. To všechno vzniklo předloni v srpnu v Chorvatsku, v lokalitách Lika, Gorski Kotar, Velebit, Istrie, Fužine, v Národním parku Paklenica, v blízkosti vodopádů Plitvických jezer a na dalších místech. Hudbu k sérii složil skladatel (u nás známý coby člen kapely Camouflage) Heiko Maile (50). Typický hudební motiv autora Martina Böttchera (89) ale ve filmech nechybí. Podtrženo a sečteno, jak uspěje nový Vinnetou u nás, se teprve ukáže. Za zhlédnutí však rozhodně stojí. Howgh.


Vinnetou (TV seriál)

Dobrodružný / Western, Německo, 2016, 5 h 34 min

Režie: Philipp Stölzl

Předloha: Karl May (kniha)

Scénář: Jan Berger

Kamera: Sten Mende

Hudba: Martin Böttcher, Heiko Maile

Hrají: Nik Xhelilaj, Wotan Wilke Möhring, Fahri Yardim, Milan Peschel, Francisco Medina, Blaž Setnikar, Mario Adorf, Amila Terzimehic a další.

Hodnocení: 75 %

LucieLily ( 10. ledna 2017 11:17 )

Je to super a už se těším na zbytek série!

djaba ( 9. ledna 2017 20:33 )

 Kdyby v podobném stylu natočili původní díly ,zapadly by v archivu .Občas by to některá stanice oprášila jako nepovedený western a nezachránil by to ani Brice a Barker .Pravda , původní série je pohádka pro všechny , ale kdo by ji nechtěl ?

londynskypes ( 9. ledna 2017 15:47 )

kam se to hrabe na puvodni ..tohle stoji za stohoven

Zobrazit celou diskusi