Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nový „zářez“ pro Česko a Slovensko na seznamu UNESCO. Přibylo tam loutkářství

Autor: jer, ČTK - 
1. prosince 2016
18:30

Na seznam světového nehmotného kulturního dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) bylo ve čtvrtek zapsáno české a slovenské loutkářství. Přibylo tak k tradicím a zvykům, které na seznam nově zařadil speciální výbor UNESCO při svém nynějším zasedání v Addis Abebě.

Česká republika už má na seznamu slovácký verbuňk, masopustní obchůzky a masky na Hlinecku a jízdy králů na jihovýchodě České republiky. Spolu s dalšími zeměmi má Česko z minulosti na seznamu zapsané také sokolnictví.

Výbor letos posuzoval 37 žádostí o zapsání do reprezentativního seznamu a šest na seznam nemateriálního kulturního dědictví v ohrožení. Seznam čítá přes 370 zvyků, tradic či kulturních událostí, včetně například španělského flamenka, čínské akupunktury nebo íránského tkaní koberců.

V současné době působí v České republice devět profesionálních loutkových divadel, stovka nezávislých skupin a dalších asi 300 amatérských kolektivů. Loutkové divadlo tak není jen historickou kapitolou, ale živým uměním, neustále se rozvíjejícím, ať už na profesionální, či amatérské bázi.

Loutkářskou tradici pomáhá udržet také řada festivalů (například Loutkářská Chrudim od roku 1951, bienále Skupova Plzeň od roku 1967 nebo Přelet nad loutkářským hnízdem v Praze od roku 1991). Podobně výrazné postavení má loutkářství také na Slovensku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi