Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recenze: Osudová láska Prvního konce se rodí a umírá na pozadí důležitých historických událostí

Recenze: Osudová láska Prvního konce se rodí a umírá na pozadí důležitých historických událostí.
Recenze: Osudová láska Prvního konce se rodí a umírá na pozadí důležitých historických událostí.  (Autor: nakladatelství CooBoo)
Autor: Dagmar Čechová - 
28. listopadu 2016
08:54

Katherine a Matthew se potkávají napříč stoletími. Jsou jeden pro druhého určení a jejich láska tak překonává války, pohromy, nemoci i smrt. Rodí se znovu jen, aby umíral jeden druhému v náručí. Co ale za tímto podivným osudem stojí?

Kate se setkává s novým spolužákem Mattem a okamžitě cítí, jak ji k němu cosi táhne. Stejná, ale trošku jiná Kate - tentokrát Katherine - se seznamuje s jiným, ale vlastně stejným Mattem - Matthewem - o několik století dříve. A tak znovu a znovu. Skrz 400 let se osudový pár setká hned několikrát.

Na pozadí velkých historických událostí se utváří jejich láska, která se stejnou osudovostí umírá, aby se o několik desítek let později znovu zrodila. Podaří se Kate a Matthewovi konečně dojít dál než za první polibek?

Teengerovská romance První konec nabízí láskyplný příběh, který v sobě prolíná celou řadu žánrů od „červené knihovny“ přes sci-fi po historický román. Kate a Matt jsou pár, který potkáváme v 18., 19. a 21. století. Na pozadí důležitých dat světové (ale zejména britské) historie se do sebe vždy zamilují, jejich lásku ale vždy zhatí tragédie. Vše však okoření určitá příměs nevysvětlitelných poznámek pod čarou. Někdo jejich osudy sleduje...

Lauren James si pro svůj romantický příběh vybrala poměrně neobvyklý způsob vyprávění - co pár stránek poskakuje v čase, tam zase zpátky. Musí se jí ovšem nechat, že ačkoliv zní tento postup sebevražedně, James se daří udržet příběh srozumitelný a sama se do svého vyprávění nikde nezamotává, ačkoliv mění dějové linky jak ponožky.

Jednotlivé dějové linky jsou dost jednoduché na to, aby se v nich čtenář neztratil a byl schopný se orientovat ve čtyřech naráz, ale zároveň nejsou jen dětskou vyprávěnkou. Děj každé časové linky má svou hloubku a představuje se na pozadí plném historických detailů skutečných událostí dějin.

Ačkoliv jde jednoznačně o knihu pro mladší publikum, První konec určitě potěší i mnohé dospělé. Autorka vypráví roztomilý příběh plný tajemství psaný lehkou rukou. Příjemný styl dokáže zaujmout a člověka rozhodně nenechá, aby knihu jen tak snadno odložil. Přesto v člověku zůstane patrně spousta otázek, které autorka nezodpověděla a my můžeme jen doufat, že se jí to podaří v dalším pokračování.


Lauren James

První konec

nakladatelství CooBoo, 2016

368 stran

Hodnocení: 90 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi