Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Recenze: Tančící Romové a Sarajevo! Kusturica napsal poctu 70. létům v Jugoslávii

Recenze: Tančící Romové a Sarajevo! Kusturica napsal poctu 70. létům v Jugoslávii.
Recenze: Tančící Romové a Sarajevo! Kusturica napsal poctu 70. létům v Jugoslávii.  (Autor: nakladatelství Garamond)
Autor: Richard Veselý - 
24. listopadu 2016
11:33

Kdysi slavné hlavní město Bosny a Hercegoviny, zničené bratrovražedným válečným konfliktem mezi zeměmi rozpadlé Jugoslávie. Město, které se jen pomalu vzpamatovává z válečných hrůz... Tak známe Sarajevo nyní. V 70. letech minulého století, za dob vlády Josipa Broze Tita, to ale bylo úplně jiné město. A právě o tom je tato knížka.

Emir Kusturica je po celém světě známý ne jako spisovatel, ale jako úspěšný filmový režisér. Jugoslávie v jeho filmech je plná pokřikujících Romů, šmelinářů v žigulících a přiopilých tančících Jugoslávců. Nic z toho nechybí ani v Cizinci v manželství. Kniha v šesti povídkách popisuje život, jaký prožíval malý chlapec v Sarajevu před čtyřiceti lety. »Cizinec v manželství« zmiňovaný v názvu knihy je Alexa, syn mámy Azry a táty Braca. Provede nás Jugoslávií, jakou už nikdo nikdy nenajde a nezažije. A to ani v samotném Sarajevu.

Vzorem pro vyprávění byla autorovi jeho vlastní doba dětství, které v Sarajevu strávil. Přestože i v tehdejší Jugoslávii vládl socialismus, komunistické schůze a všemocní soudruzi ze Sovětského svazu jako u nás, od tehdejších normalizačních časů v ČSSR se tam život dost lišil, byl o dost svobodnější. „70. léta byla na celém světě ta nejlepší doba,“ je dodnes přesvědčený sám Kusturica a neopomněl to zdůraznit ani během své návštěvy Prahy. Při té jeho novou knihu pokřtil český režisér Jan Hřebejk.

Analýzu společenského dění v Cizinci v manželství rozhodně nikdo nenajde – asi těžko ji tam bude hledat. Kusturicova kniha je jako jeho filmy – nepřináší ani tak souvislý děj, jako sérii živých obrazů. Plné reality, opilců, rvaček, ale hlavně nadšení ze života. Obrazů, které vás ani na chvíli nebudou nudit.


Emir Kusturica

Cizinec v manželství

Nakladatelství Garamond, 2016

204 stran

Hodnocení: 90%

Další články na Blesk.cz: