Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fillova Polopostava ženy našla kupce za osm milionů. Bodovalo i 2209 králíků

Emil Filla na historickém snímku z roku 1951 a jeho obraz Polopostava ženy vydržený za osm milionů
Emil Filla na historickém snímku z roku 1951 a jeho obraz Polopostava ženy vydržený za osm milionů  (Autor: ČTK a European Arts)
Autor: dvi, ČTK - 
20. listopadu 2016
18:50

Obraz Emila Filly s názvem Polopostava ženy se v Praze vydražil za osm milionů korun. Po započtení všech poplatků za umělecké dílo nový majitel zaplatí ještě o dva miliony víc. Nejdražším autorovým obrazem stále zůstává malba Malí, která se vydražila před třemi lety za 17,5 milionu korun.

Dílo Polopostava ženy prošlo restitucí v Národní galerii v Praze. Pochází z roku 1912 a podle odborných názorů obraz jasně dokazuje, jak si Emil Filla osvojoval kubistické postupy. Vyvolávací cena malby se pohybovala na 6,8 milionech korun.

Podle informací pořadatelské společnosti European Arts se dražilo celkem 130 děl. Mezi dalšími se prodal také obraz Alfreda Justitze Dvě ženy před zrcadlem z roku 1923. Jeho vyvolávací cena byla 2,1 milionu a vítěz za něj nakonec zaplatí téměř dvojnásobek.

Mezi další zajímavá umělecká díla v dražbě patřil také temperový obraz Jana Zrzavého Přístav z roku 1949, Krajina s plujícími blankytnými poli Josefa Šímy z roku 1961 či Archaický čínský znak Zdeňka Sklenáře.

V Praze se prodával také soubor osmi Ladových kolorovaných kreseb s názvem Jak se dělají noviny nebo autorova kvaš a tužka s názvem Stavění sněhuláka. Prodávaly se také zahraniční obrazy, například malba Krevety, jejím autorem je jeden z nejžádanějších mistrů tušové malby Čchi Paj-š‘. Cena obrazu byla 1,8 milionu korun.

Největším překvapením celé aukce se pak stal obraz 2209 králíků autorky Zorky Ságlové. Vyvolávací cena byla pouhých 40 000 korun, vítěz ale nakonec za dílo zaplatí 520 000 korun bez aukčních poplatků.

Obraz Polopostava ženy autora Emila Filly se vydražil za 8 milionů korun. Obraz Polopostava ženy autora Emila Filly se vydražil za 8 milionů korun. | European Arts

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi