Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recenze: Prostitutky a alkohol jako symbol monarchie. Historička odhaluje slabiny králů

Recenze: Prostitutky a alkohol jako symbol monarchie. Historička odhaluje slabiny králů.
Recenze: Prostitutky a alkohol jako symbol monarchie. Historička odhaluje slabiny králů.  (Autor: nakladatelství Euromedia)
10. listopadu 2016
09:12

Pitky, nevázané sexuální hrátky a bezcitné intriky na královském dvoře? Nejde o žádný úchylný film, ale náplň knihy Evropské panovnické dvory od Martiny Winkelhoferové. Podle ní přesně tohle chování bylo důvodem, proč monarchie padla, a nějaké nostalgické vzpomínání tedy nemá moc smysl.

Kniha je rozdělena přehledně do kapitol vztahujících se k různým »úletům«. Občas se sice případy opakují či je naopak najdete jinde, ale je těžké rozdělit skandály jedné osobnosti tak, aby celá kniha nebyla jen o ní. I tak se dílo poměrně dobře čte a nemá ani tu častou vadu podobných knih – že se ve změti postav prostě nevyznáte.

Ačkoliv se většina historek zdá neuvěřitelná jak co do příběhu, tak do množství, vše je pečlivě ozdrojováno. Což je mimochodem další plus oproti většině »zaručeně« pravdivých historických děl. A v neposlední řadě – nešetří nikoho. Ani stále existující rody, ani ty, které o svou vládu již přišly (jako třeba naši Habsburci).

Určitě stojí za to knihu vzít do ruky pro dvě skupiny lidí. První jsou ti, kteří by nikdy žádného škrobeného krále nechtěli. A druzí zase ti, pro něž monarchie představuje nejvyšší znak ctnosti. Pochopili by pak, že i tito vládci byli pouze lidé, a jako k takovým by se k nim proto mělo přistupovat.


Martina Winkelhoferová

Evropské panovnické rody

nakladatelství Ikar, 2016

320 stran

Hodnocení: 75 %

ejvm1712 ( 10. listopadu 2016 16:47 )

Masaryk měl známosti a spoustu nemanželských dětí. Zápotocký byl manželce nevěrný a měl nemanželskou dceru Antonii. Havel byl Olze permanentně nevěrný a v Jitkou Vodňanskou měli mít potomka. P r c a t a chlastat se bude stále

sores ( 10. listopadu 2016 10:12 )

 Ale to mě vůbec nepřekvapuje! Žebrota na k.u.rvy prachy neměla ani čas. Žebrota měla co dělat aby uživila ubohou stravou své děti a museli těžce makat. Boháči-monarchie nevěděla co dělat roupama a s penězma. Mohly si dovolit vše na světě tak se bavili především k.u.rve.ním, nudili se a na chudých jim nezáleželo, přesně jako teď!!!

Zobrazit celou diskusi