Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Brady, Hůlka i nejnovější výroky Zemana: Kabaret Ovčáček čtveráček bavil Zlín

Autor: ČTK, sou - 
6. listopadu 2016
20:44

Jako svérázného hrdinu nynější doby představil v neděli prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka nekorektní kabaret nazvaný Ovčáček čtveráček, jehož premiéru sledovali diváci ve zcela zaplněném Studiu Z Městského divadla ve Zlíně. Zájem o vstupenky byl obrovský a divadlo muselo přidat další tři reprízy, avšak i ty byly rychle vyprodány. Mluvčí prezidenta Ovčáček si vstupenku navzdory pozvání od vedení zlínského divadla neobjednal a „angažovaným divadelníkům“ popřál hodně zdaru.

Ředitel zlínského divadla Petr Michálek v neděli večer krátce před zahájením premiéry kabaretu Ovčáček čtveráček řekl, že text byl napsán za pouhé dva dny a poté následovaly čtyři zkoušky. Námět podle něj reaguje především na aktuální situaci kolem státních vyznamenání. Neudělení státního vyznamenání Jiřímu Bradymu vyvolalo kritiku části politické scény, veřejnosti i představitelů společenského a kulturního života. „Je to totální harakiri, ke kterému se odhodláváme, protože nemůžeme mlčet a chceme rozpoutat diskusi,“ uvedl Michálek.

Netradiční představení vzniklo spontánně a k autorství se přihlásila skupina undergroundových vtipálků z řad divadelníků, která si říká Pia Fraus. Mluvčího Ovčáčka v kabaretu ztvárnil herec Marek Příkazký. Na jevišti zlínského divadla se v neděli večer objevily postavy dalajlamy, zpěváka Daniela Hůlky, prezidenta T.G. Masaryka, Jiřího Bradyho s manželkou, ale také několika politiků. Zazněly i anonymní hlasy z lidu.

Smích u telefonátu Forejta

Diváci se smáli už v předsálí při čtení obsazení rolí a hlasitý smích se ozýval hned při prvních dialozích. Chechot se sálem nesl například při scéně, kdy ředitel odboru protokolu kanceláře prezidenta Jiří Forejt telefonicky oznámil Bradymu: „Já jsem chtěl jen říct, že nefigurujete na žádném seznamu a k 28. říjnu nemůžu nic komentovat.“ Bujaré veselí v sále zavládlo poté, co postava zpěváka Hůlky v hustém dýmu přezvala státní vyznamenání a zpívala si u toho muzikálový hit Jsi můj pán.

Scénář kabaretu byl na poslední chvíli aktualizován, aby reflektoval na nejnovější vývoj. Byla do něj zakomponována Zemanova slova na adresu kandidátky na amerického prezidenta Hillary Clintonové či jeho nejnovější oznámení, že premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) možná navrhne odvolání lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček se i přes pozvání premiéry nezúčastnil

O kabaret byl obrovský zájem, takže vedení divadla přidalo další tři reprízy, kterých tak je celkem pět. Derniéra je naplánována na 17. listopadu. „Na všechny reprízy zmizely vstupenky rychlostí blesku, což se nám ještě nestalo,“ řekla mluvčí divadla Veronika Jurčová.

Netradiční titul už před dnešní premiérou zaujal i jiná divadla v zemi. „Máme nabídky na zájezdy do Děčína, Ústí nad Labem, Prahy nebo Kladna, ale zatím je odkládáme. Rozhodneme se až po premiéře,“ podotkl Michálek, který je zároveň jedním ze spoluautorů kabaretu. Prezidentův mluvčí Ovčáček potvrdil, že pozvánku na premiéru do Zlína obdržel. „Angažovaným umělcům děkuji za zájem a popřeji jim úspěch u diváků, osobně se ale nezúčastním,“ uvedl.

sandy1 ( 8. listopadu 2016 13:09 )

tohle to pokračování nehrozí Čunek přeci nedovolí místním dvorním kejklířům znevažovat mučednický postoj nositele Svátosti od Dalajlámy

sandy1 ( 8. listopadu 2016 13:03 )

Na celém tom kabaretu je pozitivní to ,že umělci ze Zlína pracují (oproti pražským ti trucují) - to je hrají a na nastudování nového představení jim již budou stačit 2 -3 dny a protože tímto tempem se jim i zvednou tržby a budou možná i na rozdíl od pražských scén finančně soběstační a to pan prezident umí ohodnotit včetně toho že on a pan Ovčáček jsou hlavními postavami tohoto kabaretu

jity ( 8. listopadu 2016 09:11 )

Ani z těch ukáízek jsem se nepobavila. Přišlo mi to spíše trapné.

prezny ( 7. listopadu 2016 22:24 )

avast ( 7. listopadu 2016 11:19 )

Poplač si.

Zobrazit celou diskusi