Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Český film válcuje Ameriku: Ze zámoří si „Domácí péče“ veze už 3. ocenění

Autor: Alexandr Božilov - 
31. října 2016
13:07

Český snímek Domácí péče se dočkal dalšího prestižního ocenění. Režisér Slávek Horák převzal o víkendu hlavní cenu za nejlepší hraný film na filmovém festivalu Heartland v americkém Indianapolisu. Jedná se už o třetí americké ocenění Domácí péče.

Film, který si odbyl premiéru minulý rok na festivalu v Karlových Varech, vypráví příběh obětavé zdravotní sestry, která se však sama dostane do zdravotních potíží, které jí kompletně změní život. Na americké filmové kritiky zapůsobilo české psychologické drama natolik, že mu na festivalu Heartland přiřkli první místo v kategorii nejlepší hraný film i s prémií 45 tisíc dolarů (1 112 805 korun).


Není to přitom zdaleka první ocenění pro Horákův film. Jako nejlepší film vyhodnotili Domácí péči také na festivalu ve Phoenixu a cenu pro nejlepší herečku si z Mezinárodního filmového festivalu v Palm Springs odnesla představitelka hlavní role Alena Mihulová. „Domácí péče se stala pravděpodobně nejoceňovanějším českým filmem posledních let. Jen ze zahraničí si totiž veze už osmé vítězství, v Čechách jich získala pět,“ uvedla mluvčí tohoto snímku Gabriela Vágner.

Slávek Horák dosud se svým snímkem navštívil přes dvě desítky zahraničních festivalů. Na některých štacích ho doprovází také Mihulová, která byla za svůj herecký výkon oceněna také na karlovarském festivalu, získala Českého lva i Cenu české filmové kritiky.

Zobrazit celou diskusi