Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Recenze: Slovenský horor Strach vás zatáhne do mrazivé atmosféry Malých Tater

Recenze: Slovenský horor Strach vás zatáhne do mrazivé atmosféry Malých Tater.
Recenze: Slovenský horor Strach vás zatáhne do mrazivé atmosféry Malých Tater.  (Autor: nakladatelství Argo)
Autor: Dagmar Čechová - 
27. října 2016
11:57

Román Slováka Jozefa Kariky je prvotřídní ukázkou skutečného hororu. Kniha Strach ve čtenáři zanechá přinejmenším nepříjemný pocit vlezlé zimy a děsu. Autor dokázal to, co tolik lidí před ním nezvládlo – napsat hororový příběh, u kterého se budete skutečně bát.

Čerstvě po rozchodu a bez práce se Jožo Karský vrací do rodného Ružomberoku, do čtvrti na úpatí hory Čebrať, která oplývá dávno zapomenutými vzpomínkami. V protagonistově dětství se odehrálo cosi děsivého a návrat do rodného kraje v něm probouzí mrazivý strach.

 

Když z Ružomberoku zmizí malý Janko, ve vypravěči se cosi pohne a vzpomene si na události, které se odehrály před více než dvaceti lety. Děti se tu totiž ztrácely už tehdy... Vlastní zážitek, kterým si Jožo se svými kamarády před dávnou dobou na Čebrati prošel, ho pronásleduje dodnes a s návratem do rodného města se kromě děsivých vzpomínek vrací i cosi temného.

Po loňské Zmizelé od českého spisovatele Pavla Renčína přichází tentokrát dokonalý horor ze Slovenska (ten byl původně vydán už v roce 2014, je tedy starší než Renčínovo dílo). Karika, ačkoliv představuje zlo z trošku jiného soudku než Renčín, dokáže mistrně ve čtenáři vyvolat neopodstatněný pocit strachu. 

K tomu Karika využívá prostředí, do kterého děj románu zasadil – lesy Malých Tater v zimě. Třeskuté mrazy, vylidněné město, tiché lesy a děsivá přítomnost čehosi nehmatatelného a temného. Čtenář rychle pochopí, že se stránky knihy nemusí plnit krví a vnitřnostmi, aby příběh děsil.

Podobně jako Renčín sáhl do české historie a z ní vytáhl vraha Huberta Pilčíka, Karika do své knihy zasadil i příběh o ruské Ďatlovově výpravě. I on ale vody racionálna opouští a přesouvá se do nadpřirozena. Přesto neklesá k patosu jiných podobně laděných příběhů.

Mizející děti a nadpřirozené zlo v knize přetváří jednoduchou premisu v briliantní zápletku s dramatickou gradací a nezapomenutelnou atmosférou. Karikův Strach patří jednoznačně mezi TOP moderních hororů.

Jozef Karika

Strach

nakladatelství Argo, 2016

272 stran

Hodnocení: 100 %

Další články na Blesk.cz:

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi