Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recenze: Sudetští Němci, komunisti, gulagy aneb Jak prožívali Češi 20. století

Recenze: Sudetští Němci, komunisti, gulagy aneb Jak prožívali Češi 20. století.
Recenze: Sudetští Němci, komunisti, gulagy aneb Jak prožívali Češi 20. století.  (Autor: nakladatelství Plus)
Autor: Etienne Blaha - 
22. října 2016
17:20

Strádání, nespravedlnost a mnohdy i smrt spojuje příběhy pamětníků, které Adam Drda a Mikuláš Kroupa se svými kolegy posbírali do knihy Příběhy hrdinů 20. století. Pokud toužíte pochopit, z čeho naše současnost vychází, neváhejte a začtěte se.

Jelikož příběhy jsou od mnoha autorů, jejich kvalita zpracování je samozřejmě různá. Občas narazíte na pasáže, které nejsou zrovna záživné, ne-li úplně mimo příběh. Nic to ale nemění na tom, že přinášejí unikátní zpověď lidí, kteří si prožili hrůzy 20. století v naší kotlině a proti vlastní vůli se stali hrdiny.

Ke cti autorům slouží, že neopomněli ani pamětníky německé, kteří žili v dřívějších Sudetech. Ani oni totiž mnohdy nebyli ušetření perzekucí, ačkoliv byli sami nevinní. Kniha také nezapomíná na již méně krvavé období 70. a 80. let nebo na zapomenuté Čechoslováky v ruském gulagu.

Co ale v knize chybí, je obrazová dokumentace. Na přebalu je sice několik osobních dokumentů z války, jenže není poznat pořádně, co ke kterému příběhu patří. Z prožitku, který by mohl být díky snímkům velice osobní, je tak jen pár písmenek, které ve velkém počtu příběhů leckdo zapomene. A chyba se už těžko napraví, když většina pamětníků již bohužel zemřela.


Adam Drda, Mikuláš Kroupa a kol.

Příběhy hrdinů 20. století

nakladatelství Plus, 2016

440 stran

Hodnocení: 80 %

Milann ( 22. října 2016 18:52 )

A neměli začít psát od 38 roku.

Zobrazit celou diskusi