Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recenze: Roztomilou detektivku o hledání ztraceného já nabízí mladičká Marta

Recenze: Roztomilou detektivku o hledání ztraceného já nabízí mladičká Marta.
Recenze: Roztomilou detektivku o hledání ztraceného já nabízí mladičká Marta.  (Autor: nakladatelství JOTA)
Autor: Dagmar Čechová - 
5. října 2016
15:46

Její životní příběh začal v kufru. Jako miminko jí takhle našli na liverpoolském nádraží a už tam zůstala. Se jménem Marta Ztracená teď doufá, že jí přece jen někdo najde. Roztomilý a neuvěřitelně poutavý příběh vydalo nakladatelství JOTA.

Je to už šestnáct let, co se na nádraží v Liverpoolu objevil kufr s miminkem. Marty se po jejím nalezení ve vlaku směrem do Paříže ujala Matka, mateřskou lásku ale nikdy neprojevila. Marta nikdy nádraží neopouští, protože věří, že by se mohlo rozpadnout.

Poklidný život na nádraží zamotá příběh tajemného kufříku s předměty skupiny Beatles, ale i (ztracený) popel těla Mala Evanse, managera Beatles, který byl zastřelen v Americe, nebo tajné tunely pod nádražím. Marta ale hledá řešení úplně jiné záhady – tou je otázka její vlastní identity.

Jazyk a zcela naivní pohled mladičké Marty na neútěšný a tak trošku zvláštní svět může někomu zpočátku lézt na nervy. Autorka ale přináší příběh plný napínavých střípků, roztomilých scének i neuvěřitelných zážitků.

Knihu Caroline Wallace dělá unikátní zejména její styl psaní a schopnost popsat obyčejné prostředí jako kouzelný svět plný záhad a dobrodružství. Pomalejší začátek pak čtenáři vynahradí absolutně úžasný zbytek knihy.

Nalezení ztracené Marty je kniha pro snílky a věčné optimisty, kteří si podobný příběh zamilují. Určitě po ní ale mohou sáhnout i ti o něco pesimističtější, které příběh plný světla a naděje pohltí též.


Caroline Wallace 

Nalezení ztracené Marty

nakladatelství JOTA, 2016

328 stran

Hodnocení: 80 %

Další články na Blesk.cz:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi