Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ruml a Hurvínek na jednom pódiu: Budou „rabovat“ melodie se swingovými Piráty

Autor: dv - 
1. října 2016
10:00

Legendární Queen si je vybrali k přepracování svých hitů do swingového stylu. Byli hlavními hvězdami VIP party ke 40 letům Queen v Montreux a pod hlavičkou Queen oficiálně vydali i album. Na aktuální CD jim autorsky přispěl Robbie Williams a ač jsou Češi, známí jsou spíše v zahraničí. Řeč je o kapele PIRATE SWING Band, jež se specializuje na swingové aranže rocku a popu. Všimla si jich i CNN. Na 28. 11. chystají svůj Galakoncert i v Praze a sekundovat jim budou speciální hosté Tonya Graves, Ondřej Ruml a… Hurvínek!

Hosté jejich tradičních Galakoncertů neinterpretují žádné své vlastní hity, ale vyberou si oblíbené skladby z ranku rocku a Pirate Swing Band jim je pouze pro ten večer zaranžuje do swingového stylu.

Hlavním hnacím motorem celého netradičního hudebního tělesa je zpěvák Jiří Ševčík, který se Blesku pochlubil i tím, že mu dokonce autorsky pomohl i Robbie WilliamsKapelu poctil autorským vkladem na aktuálním albu  ‚Playlist‘, kde jsem si s jistou dávkou kontroverze coby partnera do vzniknuvšího duetu ‚Tvor zábavnej‘ zvolil doposud striktně popového Petra Kotvalda,“ řekl Blesku Ševčík.

Album jim pokřitil i Karel Gott a Felix Slováček. Album jim pokřitil i Karel Gott a Felix Slováček. | Pirate Swing Band

Kapela však vždy měla a má tu čest spolupracovat s těmi nejlepšími – od legend formátu Jiřího Suchého či Karla Gotta, jenž byl kmotrem jejich alba swing aranží skladeb Queen, přes stálice typu Josefa Laufera, Felixe Slováčka, Jitky Zelenkové, Petra Vondráčka či Leony Machálkové, až po nečekaná spojení s Ester Kočičkovou či Ivou Pazderkovou. Koncept kapely je unikátní – swing aranže rockových písní jsou velmi obtížnou disciplínou a z tělesa dělají originál evropského formátu. 

Filharmonici i rockeři

Soubor tvoří sedmnáct vysoce ceněných mladých instrumentalistů, od rockerů po filharmoniky: „Označení all-star band je nadnesené, prostě jsme před šesti lety dali dohromady ty nejlepší, co byli k dispozici, a vydali se neprošlapanou cestou. Děláme to prostě jinak a publikum to zdá se baví, za což jsme moc rádi,“ prohlašuje frontman a dodává: „Takový úspěch nás vlastně zaskočil, ale jsme šťastní, už čtvrtý rok máme stabilně vyprodáno a letos se pouštíme do mírného risku a doufáme, že nás přijme i pražské publikum.“ Na pódiu Divadla Spejbla a Hurvínka v tom PIRATE SWING Bandu pomohou i speciální hosté večera – Tonya Graves, Ondřej Ruml a Hurvínek. A ano, i on bude zpívat swing!

Pirátské rabování

„Jako správní piráti rabujeme pokladnice rockových a popových hitů, ale vždy s velkou úctou k originálům a jejich fanouškům, ostatně jsme jimi i my sami. Nejedná se tedy o žádný revival, z původních skladeb mnohdy nezůstane kámen na kameni, což je ta složitější cesta. Můžete totiž snadno naštvat jak ctitele originálu, tak i kované swingaře. Zatím se to díkybohu nestalo a například Coldplay se prý vyjádřili, že je naše verze jejich písně pobavila. A za to, stejně jako za superlativní recenzi našeho alba na oficiálním webu Queen, jsme velmi rádi,“ svěřuje se Ševčík.

Nápadité swing verze jsou dílem dvorního aranžéra kapely Radka Škeříka, který spolu se spoluhráči již připravuje další studiový nosič, tentokráte v Británii a dokonce pod dohledem  producenta superhvězd jako David Bowie, George Harrison, Freddie Mercury či Ozzy Osbourne. 

Leona Machálková a Jiří Ševčík a Petr Kotvald se zlatou deskou od Queen Leona Machálková a Jiří Ševčík a Petr Kotvald se zlatou deskou od Queen | Pirate Swing Band

Volá Londýn

Pro kapelu je prý jako sen moci pracovat po vedením legendárního Mikea Morana. „Pro Freddieho Mercuryho napsal album Barcelona, produkoval desítky legendárních alb historie pop music, je podepsán pod soundtracky mnoha filmových trháků a poprvé kývl na produkování alba středoevropského tělesa. Jsme nesmírně hrdí, že Mike do toho s námi chce jít a uvědomujeme si, že se pouštíme na už opravdu  tenký led,“ dodává se smíchem Jiří Ševčík. Podle všeho se ale nemusí bát – kapela byla již druhý rok právě britským vydavatelstvím vybrána na CD kompilaci toho nejzajímavějšího z celé EU.

Nejméně jeden účinkující bude dřevo

„Neobjevili jsme Ameriku, ale je fajn, že náš přístup baví i publikum. A pokud na dvě hodinky zapomene na okolní svět a užije si s námi parádní mejdan, větší pochvalu si snad ani přát nemůžeme. Jsem přesvědčen, že ‚jen‘ noty už dnes nestačí, proto důležitou složkou našich představení je humor. Swing přece je a vždy byl čirá radost! A pokud ji můžeme předat našemu publiku, svůj cíl jsme splnili,“ uzavírá zpěvák. Chcete-li i vy zažít unikátní večer rock/swing crossoverů, navštivte první pražský Galakoncert PIRATE SWING Bandu, a to 28. listopadu od 19:00 v Divadle Spejbla a Hurvínka. Počet vstupenek je omezen, a tak se vyplatí nečekat na poslední chvíli. Kdo by si nechal ujít možnost koupit si lístek na kapelu, kde zaručeně alespoň jeden člen bude ten večer dřevo… Vlastně spíše dřevěný. Hurvínek bude swingovat!

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi