Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Recenze: Kniha Harry Potter a prokleté dítě dorazila do Čech. Okouzlí čtenáře?

Autor: Zuzana Štíchová - 
24. září 2016
12:05

Jedna z nejočekávanějších knih tohoto roku vychází v Česku. Na pulty knihkupectví dorazila v sobotu a fanoušci kouzelnického světa a hrdiny s jizvou na čele tak na pár hodin zmizí i s knihou. Až ji přelouskají, budou se asi divit.

Není tajemstvím, že osmý díl kouzelnické ságy je vlastně „pouze“ scénář divadelní hry. Zápletku napsala Rowlingová, do podoby scénáře pak knihu upravili scenárista Jack Thorne a režisér John Tiffany.

Příběh začíná „19 let poté“, ale rychle se posouvá kupředu. Harry s Ginny mají 3 děti – Jamese, Lily a Albuse Severuse – a právě poslední jmenovaný je zkrátka jiný než zbytek Potterovy rodiny. Harry, přepracovaný zaměstnanec ministerstva kouzel, si s ním nerozumí. Jejich vztah se ještě zhorší, když je Albus v Bradavicích zařazen do Zmijozelu namísto Nebelvíru a jeho nejlepším kamarádem je syn Draca Malfoye Scorpius.

Právě oni dva se zmocní z kanceláře Hermiony, která je ministryní kouzel, magického předmětu, díky kterému se mohou vracet v čase. Do hlavy si vezmou, že zachrání Cedrica Diggoryho, který zemřel během turnaje tří kouzelnických škol. Když pochopí, že budoucnost s Cedrikem je výrazně horší verzí skutečnosti, už je pozdě...

Divadelní hra měla v Londýně premiéru letos 30. července. Za osm hodin od zahájení prodeje se prodalo více než 175 tisíc vstupenek a knižně vyšel scénář o den později. V Británii se kniha stala nejrychleji se prodávající knihou posledních deseti let a nejprodávanějším scénářem všech dob.

Očekávání jsou tedy veliká, tak pozor na ně. Ponořit se do atmosféry vám dá pořádně zabrat, k jejímu dokreselení pomohou pouze scénáristické poznámky. Zbytek bude muset zvládnout vaše vlastní představivost. Ani postavy mladých čarodějů nejsou nijak detailní. Kde přesně je problém mezi Harrym a jeho synem - na to si zřejmě každý udělá zcela jiný názor.

Celkově jako by se Rowlingová vrátila na začátek celé ságy. Příběh neobsahuje žádné dílčí tragédie a od začátku je jasné, že jde více o pohádku, než o návaznost na temné příběhy konce série. Tak nějak zkrátka víte, že vše dobře dopadne. Bez překvapení, bez napětí, tudíž i bez "potterovské mánie".


J. K. Rowlingová, Jack Thorne, John Tiffany

Harry Potter a prokleté dítě

Nakladatelství Albatros, 2016

424 stran

Hodnocení: 70 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi