Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Je libo luxusní „trůn“? Mísu z masivního zlata můžete použít jedině v New Yorku

Je libo luxusní „trůn“? Mísu z masivního zlata můžete použít jedině v New Yorku.
Je libo luxusní „trůn“? Mísu z masivního zlata můžete použít jedině v New Yorku.  (Autor: Internet)
Autor: ČTK - 
17. září 2016
17:42

Návštěvníci prestižního Guggenheimova muzea v New Yorku si tam ode dneška mohou ulevit na toaletě z masivního zlata, a současně se tak seznámit s tímto novým dílem, které vytvořil italský umělec Maurizio Cattelan. Uvedla to Katherine Brinsonová, která se v muzeu zabývá moderním uměním.

Umístění unikátního záchodu bude respektovat soukromí jednotlivých uživatelů, ujistilo muzeum. U místa se vzácným exponátem nazvaným America bude ale umístěn zvláštní hlídač. Muzeum odmítlo upřesnit cenu zlata, z něhož je celý záchod zhotoven.

Instalace zlaté toalety znamená návrat Cattelana, který brzy oslaví 56. narozeniny, na uměleckou scénu. Po výstavě All v letech 2011 a 2012, kdy tento Ital zavěsil většinu svých tradičně vizuálních děl v atriu Guggenheimova muzea, totiž oznámil svůj odchod ze světa umění.

Cattelanova tvorba vyvolává mnohdy polemiku, například socha ležícího papeže Jana Pavla II., kterého zabil meteorit. Při květnové aukci síně Christie’s v New Yorku se jeho socha klečícího Adolfa Hitlera u těla dítěte prodala za 17,2 milionu dolarů (416 milionů Kč).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

..krakonos500 ( 17. září 2016 22:28 )

 Nechci. Studí na něm (_!_)

maledivy2016 ( 17. září 2016 20:10 )

Je vždyť to je u mě doma!

odol ( 17. září 2016 19:39 )

Zo srdca milujem tvoje príspevky!!Ale na tomto mi dosť vadí,že aj keď je veselý-je strašne pravdivý!!!! Ale to nie je tvoja vina,že si úprimný.!!

Zobrazit celou diskusi