Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Seriál Rapl: Drsný detektiv, severský nádech a příslib dobré podívané

Autor: Ivan D. Hladík - 
31. srpna 2016
07:53

S podzimními nabídkami českých televizí přišla vlna nových detektivních seriálů. Mezi nimi září Rapl s Hynkem Čermákem (43) v hlavní roli. Drsný a svérázný detektiv patří s prvním odvysílaným dílem mezi to nejlepší, co se v poslední době na obrazovkách objevilo.

Hlavní hrdina úspěšné dvojice filmů Gangster Ka nebo špičkový představitel audioknižních podob Nesbøvých bestsellerů, i to je herec Hynek Čermák, kterému se zřejmě krimi žánr vryl nejen pod kůži, ale doslova do krve. 

V novém seriálu České televize Rapl se vrací v postavě svérázného detektiva Kuneše známého z úspěšné série Cirkusu Bukowsky. Sama Česká televize přiznává, že jde o první spin off (přechod postavy z předchozího seriálu do nového díla) v její tvorbě. „Už při natáčení Cirkusu Bukowsky nás napadlo, že bychom mohli udělat Rapla, ale na rozdíl od předchozí detektivky jsme nechtěli jeden případ, který se line celou sérií, ale naopak třináct uzavřených epizod. Jejich hledání nám šlo překvapivě hladce, ale nápad je oproti realizaci vždy jednodušší,“ říká kreativní producent Josef Viewegh, v jehož tvůrčí producentské skupině seriál vznikl.  

Třináct nových kriminálních příběhů, třináct pondělních večerů s Raplem má šanci vrátit k obrazovkám České televize i jiné než její tradiční publikum. Už první díl ukázal vizuálně velmi dobře pojaté dílo, které připomíná populární severské seriály. Nejen barevností, stylem kamery, ale i podáním. Žádné hysterické hraní na emoce, žádná divadelně přehnaná gesta a prvoplánové herectví. To, co se odehrává mezi postavami a uvnitř jich samých, je beze slov. Všemu samozřejmě a s plným využitím svého charisma kraluje právě Hynek Čermák.  

Video  Rapl má severský nádech a slibuje dobrou podívanou.  - Česká televize
Video se připravuje ...

Zdatně ho ovšem doplňují i další představitelé, například Alexej Pyško (60), který se také připomněl filmem Gangster Ka. U něj je třeba podotknout, že jeho (až na ne právě dobré výjimky) absence na obrazovkách od roku 2010 byla rozhodně chyba. Pyško měl zatím jen velmi malý prostor, ačkoliv určitě má co ukázat. Snad se to v tomto seriálu změní. Výborně hrají ale i představitelé dalších členů policejního týmu - Jan Dolanský (38), Lukáš Příkazký (31) nebo Tomáš Jeřábek (41), který umí očividně víc než „špatného bankéře“.  

Jak připomíná i Česká televize, režisérem a scenáristou seriálu je Jan Pachl (39), pro nějž je Rapl čtvrtou spoluprací s producentem Vieweghem a třetí s představitelem hlavní role Hynkem Čermákem. „Když jsem zjistil, že je možné Rapla realizovat, měl jsem radost, protože jsem se mohl vrátit k postavě majora Kuneše. Velkou roli hrál i fakt, že ho hraje Hynek Čermák, kterého mám moc rád, a utvrdili jsme se, že naše spolupráce mají smysl. Ve chvíli, kdy někomu píšete roli na tělo, je to pro vás mnohem snazší, víc mu vidíte do hlavy, dokážete předpokládat jeho mimiku,“ říká Jan Pachl a dodává: „Nechtěli jsme, aby byl Rapl černobílý, ale aby se do něj, kromě krimi příběhů, dostal i kus z osobního života postav i trocha humoru.“  

Další, co upoutá pozornost, je seriálová hudba Tadeáše Věrčáka (45). Jeho skladatelská filmografie je obsáhlá a stačí opět zmínit jeho práci na filmech Gangster Ka. Detektivka jako žánr má svá pravidla. Jak se s nimi režisér Pachl vypořádal? „Porušovat pravidla v detektivce nelze. Snažili jsme se o to, aby příběh nebyl černobílý a aby se do něho dostala i určitá dávka humoru. Myslím, že v tom jsme se trochu poučili z Cirkusu Bukowsky,“ řekl Pachl. „Také je tu silná a zajímavá postava, na které příběh stojí, ale snažili jsme se do něj vtlačit trochu víc života.“ Nakolik se tvůrcům seriál povedl, můžete zhodnotit sami, zklamaní určitě nebudete. 


 

Hodnocení: 90 %  

Rapl (TV seriál) 

Krimi / Drama / Thriller / Akční  

Česká televize, ČR, 2016, 13x56 min  

Režie a scénář: Jan Pachl   

Scénář: Jan Pachl   

Kamera: Marek Janda   

Hudba: Tadeáš Věrčák   

Hrají: Hynek Čermák, Lukáš Příkazký, Alexej Pyško, Miroslav Etzler, Lucie Žáčková, Tomáš Jeřábek, Jan Dolanský, Dana Černá, Jiří Vyorálek, Aneta Krejčíková, Stanislav Majer, Jitka Ježková, Igor Bareš, Přemysl Bureš, Jan Kačer a další. 

 

Vše o seriálu Rapl čtěte zde

natanka ( 31. srpna 2016 12:21 )

Možno to bude dobrý seriál, ale v prvom diely sme pre príliš hlasnú hudbu nepočuli niektoré dialógy. Škoda.

Zobrazit celou diskusi