Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zpackaná freska Ježíše bude mít vlastní operu, „mazanice“ slaví úspěch

Starobylá freska je po zásahu důchodkyně všem pro smích.
Starobylá freska je po zásahu důchodkyně všem pro smích.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
20. srpna 2016
08:01

Španělsko si v sobotu premiérou nové opery připomene čtyři roky od chvíle, kdy se lidé po celém světě smáli fotografiím amatérsky opravené fresky Ježíše, která po zásahu věřící důchodkyně připomínala spíše portrét zmutované opice. Ačkoli nepovedená oprava vzbuzovala na začátku hlavně němý údiv, rozpaky a kritiku, po čtyřech letech je jasné, že nyní 86letá Cecilia Giménezová udělala pro propagaci městečka Borja nedaleko Zaragozy více než kdokoli jiný, protože její dílo si přijíždějí každoročně prohlédnout desetitisíce dychtivých turistů.

Komickou operu s názvem Ecce Homo (Ejhle, člověk) složili dva Američané – hudbu zkomponoval Paul Fowler a libreto napsal Andrew Flack. Pro oba byl příběh zfušované opravy kostelní fresky natolik neodolatelný, že na opeře začali pracovat už před několika lety. Nyní její premiéru uvedou právě v městečku Borja, kam zamíří osm profesionálních zpěváků, ty doplní místní amatérský sbor.

2657018:full:true:true

Giménezová své roky pozdní umělecké slávy odstartovala v roce 2012, kdy se rozhodla v místním kostele opravit silně poškozenou fresku Elíase Garcíi Martíneze. Její snaha ale podle profesionálních restaurátorských standardů dopadla naprosto katastrofálně a Ježíš na ní po jejím zásahu už téměř není poznat. Fresku s původním názvem Ecce Homo proto Španělé přejmenovali na Ecce Mono (Ejhle, opice).

To, co zpočátku vypadalo jako kolosální tvůrčí selhání, se ale nakonec obrátilo ve prospěch autorky. Do městečka začaly proudit davy návštěvníků, kteří se chtěli na vlastní oči přesvědčit, že freska skutečně existuje. Radnice nakonec otevřela i muzeum, které je opravě věnované, a prodává také suvenýry s vyobrazením Ježíše podle Cecilie Giménezové, na nichž vydělává nemalé peníze. Držitelkou autorských práv je ovšem právě místní amatérská malířka, která dostává 49 procent z výtěžku. Výdělky prý ale posílá na charitu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi