Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Recenze: Nedej se vypráví příběh Harryho Pottera z trošku jiného soudku

Recenze: Nedej se vypráví příběh Harryho Pottera z trošku jiného soudku
Recenze: Nedej se vypráví příběh Harryho Pottera z trošku jiného soudku  (Autor: nakladatelství Yoli)
Autor: Dagmar Čechová - 
6. září 2016
15:15

Příběh knihy Nedej se od Rainbow Rowellové je poněkud složitější. Nápad původně vznikl jako fiktivní kniha v jiném příběhu stejné autorky. Fangirl, kde se hrdinové Simon Snow a Bazilton Pitch poprvé objevují, ale znát nemusíte. Knihu Nedej se plnou kouzel a romantiky si užijete i bez ní.

Simon Snow je ve světě mágů tím, kdo má porazit neskutečné zlo. Jako vyvolený je ale úplně na nic. Čarovat moc neumí... i když jednou za čas ukáže, že moc má – jen jí nemá pod kontrolou. Zlořád Pleticha mu pije krev už sedm let a ohrožuje i jeho kamarády. A moc mu nepřidá ani fakt, že sdílí pokoj se svým úhlavním nepřítelem Baziltonem Pitchem. 

Právě Baz, kterého Simon podezřívá, že je upír, ale na začátku posledního roku na Watfordské škole magických umění chybí. Simon čeká podraz a zároveň se také připravuje na další útok Zlořáda. A kdesi v tomhle zmatku klíčí i přátelství a láska.

Nedej se je nejlépe hodnocenou knihou Rainbow Rowellové. Nedá se asi moc říct proč, aniž by bylo prozrazeno příliš. Nedej se se poprvé objevilo v knize Fangirl, která vypráví příběh mladé vysokoškolačky Cath, která je doslova posedlá psaním fanfikcí (fanouškovských příběhů na motivy původních děl). Právě Simon Snow je ústřední postavou jejích povídek.

Rowellová na první pohled nepřináší nikterak originální příběh. Vyvolený z řad čarodějů má svět zachránit před nevídaným zlem, které ohrožuje primárně jeho, ale i celou komunitu. Ano, zní to přesně jako Harry Potter, dokonce má Simon i neskutečně úlisného nepřítele Baze. Autorka ale tvrdí, že ve svém příběhu se inspirovala všemi možnými příběhy o „vyvolených“. Rowellová navíc musela oproti jiným celý příběh vtěsnat do jedné knihy, aby se vyhnula zdlouhavým „výročním“ příběhům.

Několik prvních stran knihy (ve skutečnosti je to asi jedna třetina), se tak trošku vleče; i když neznáte precedent příběhu, chybí vám tak často zmiňovaný Baz. Ale když se konečně objeví, stojí to za to.

Jak již bylo řečeno Nedej se není na první dobrou nijak originální, pokud ale u knihy vydržíte až do konce, dokážete teprve celý příběh ocenit. Je to příběh přátelství, podobně jako Harry Potter. Vypráví ale i o lásce, která je stejně tak důležitá (a často přichází z míst, ze kterých by to nikdo nečekal).

Ať to zní jakkoliv přesladce, Nedej se je skvělá kniha s krásným příběhem, a ačkoliv osloví spíš mladší generace žen a dívek, rozhodně není nutné před ní zavírat dveře, pokud do takové kategorie nepatříte. Nedej se je totiž především téměř 500 stran zábavy.

A dodatek pro všechny, kteří si knihu zamilovali – Rowellová v jednom rozhovoru prozradila, že s příběhem Simona a Baze ještě není zdaleka hotová.


Rainbow Rowellová

Nedej Se

nakladatelství Yoli, 2016

497 stran

Hodnocení 90 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi