Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bacha na ně! Vilhelmová, Taclík a Ruppert kradou ponožky. Podívejte jak

Autor: Ivan D. Hladík, Falcon - 
18. srpna 2016
13:26

Tentokrát mají přední čeští herci krádeže ponožek povoleny. Dopouštějí se jich totiž jen na plátně ve filmu Lichožrouti. Jak vypadají herci ve chvílích, kdy si myslí, že je diváci nevidí?

Filmové zpracování bestselleru spisovatele Pavla Šruta a ilustrátorky Galiny Miklínové, která je režisérkou a výtvarnicí snímku, vstoupí do kin 20. října tohoto roku. Už teď ale můžete nahlédnout do filmařské kuchyně. Čeští herciKryštof Hádek,Táňa Vilhelmová, Marek Taclík, Matěj Ruppert, Josef Somr, Ondřej Trojan, Aleš Najbrt, David Novotný a další v ukázce ze zákulisí vzniku českého rodinného animované filmu Lichožrouti dokazují, že skutečně dobrý herec hraje naplno i bez publika. Na plátně totiž budou vidět „jen“ jejich pletení představitelé. „Pro Lichožrouty  jsme získali skvělé herce,“ říká producent filmu Ondřej Trojan. „Od začátku bylo například zřejmé, že hlavní postavu, malého Lichožrouta Hihlíka, musí mluvit někdo se stejně bezelstným a lehce překvapeným pohledem.“ Ideálním se pro tuto postavu zdál Miklínové od začátku Kryštof Hádek (34). „Je takový… naivní. A to já taky býval,“ přiznává Hádek určitou podobnost.

Víte, kdo jsou to Lichožrouti? Ne? Tak schválně. Určitě se vám občas ze šuplíku ztrácejí ponožky! A víte proč? Protože my Lichožrouti se vašima ponožkama živíme. Ale vždycky vám sníme jen jednu! Tu lichou. Nikdy nevezmeme celý pár. Vy jednu, my jednu. To je fér, ne? – tak se představují sami Lichožrouti a tvrdí, že bydlí u každého z nás. Abychom je mohli také slyšet, bylo potřeba víc herců k jejich rozmluvení. Žiletku, ostrou Lichožroutku s dobrým srdcem, vystřihla Tatiana Vilhelmová (38). Protože knížky o Lichožroutech Táňa četla svým dětem, Žiletku namluvila s chutí.

Video  Jak se točil film Lichožrouti.  - Falcon
Video se připravuje ...

Dokonce za průlom v kariéře označil svou postavu padoucha Kudly Dederona herec Marek Taclík (43). „Opravdu, je to můj debut v animovaném filmu. Dodnes mi takovou práci nikdo nenabídl. Což úplně nechápu.  Nicméně jsem rád, že jsem mohl dokázat, že umím mluvit i srozumitelně,“ smál se během debaty k filmu na festivalu v Karlových Varech.

Jaké jsou jejich postavy? Hihlík (Kryštof Hádek) razí heslo: „Děda Lamor mi vždycky říkal: Drž se lidí, ale drž se od nich dál.“ Je to malý Lichožrout, na kterého čekají ve filmu velká dobrodružství. Musí jen překonat strach, vylézt z okna a vydat se za strejdou Padrem, o kterém doteď nikdy neslyšel. Děda Lamor si to totiž tak přál a Hihlík měl svého dědečka moc rád. Hihlík žil celý život se svým dědou ve špajzu jedné pražské rodiny, která o jejich existenci vůbec nic nevěděla. Lidé totiž Lichožrouty nevidí ani neslyší. V bytě, který neopouštěl, vždycky našel pro sebe i pro dědu k snědku lichou ponožku a o velkém světě tam venku neměl až do začátku našeho filmového příběhu ani tušení...

Žiletka (Tatiana Vilhelmová) zase říká: „Jsem Žiletka a vůbec nejsem tupá!“ Jediná holka mezi Kojoty je ostrá jako žiletka. Nesnáší násilí, a když má pocit, že je ho už příliš, postaví se i samotnému Kudlovi. Kudla Dederon (Marek Taclík) má jasno. „Tohle město bude jednou patřit mně. A já si vezmu, co budu chtít já!“ hřímá. Býval Padreho Ostrej hoch, dokud neporušil základní pravidlo Lichožroutů – Nikdy nevezmeš celý pár. Protože se nechtěl s lidmi o ponožky dělit, začal s partou Kojotů loupit na vlastní pěst. Má rád jen sám sebe. Když se mu to hodí, klidně „hodí přes palubu“ i své blízké.

Jak se celý film povedl, uvidíme na podzim, zatím můžeme lehce nahlédnout do zákulisí a ochutnat pár kousků. Jo... a bacha na ponožky!

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi