Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Začínají Chodské slavnosti: Koláče, kroje a folk nalákají desetitisíce lidí

Autor: ČTK - 
12. srpna 2016
13:24

Desítky tisíc lidí, které láká lidová hudba nebo bohatě zdobené chodské koláče, očekávají o tomto víkendu Domažlice na Chodských slavnostech. Jeden z nejstarších folklorních festivalů v Česku, spojený s Vavřineckou poutí, se pořádá ve městě už od roku 1955, řekl ředitel městského kulturního střediska Kamil Jindřich. Vstup na všechny pořady a scény je po celé tři dny zdarma.

Náměstí i přilehlé ulice už zaplňují stánky, do města se sjíždějí první návštěvníci. Hotely, penziony i ubytovny přímo v Domažlicích jsou plné, lidé si zamlouvají noclehy na slavnosti rok dopředu. Volná lůžka jsou v okolních městech a vesnicích.

Organizátoři upozorňují řidiče, aby nezajížděli do centra Domažlic automobily. „Na okraji města jsou odstavná parkoviště, z nichž jezdí zdarma kyvadlová doprava, která je za 15 minut v centru,“ uvedl Jindřich. Parkoviště, objížďky i program jsou na stránkách www.chodskeslavnosti.cz.

Hudba bude znít z pěti pódií, z nichž hlavní jsou u brány na náměstí a pod Chodským hradem, kde bude program od sobotního rána do pozdní noci. „Účinkujících bude mezi pěti až šesti sty,“ uvedl Jindřich. Půjde o 20 folklorních souborů, dechovky na jarmareční scéně, desítky souborů a sólistů. „Všichni účastníci se představí v neděli od 14:30 v závěrečném pořadu v letním kině,“ řekl Jindřich.

Živé tradice

Dnešní program začne u brány na náměstí ve 20:00, kde se představí kapely inspirované folklorem, tedy Hradišťan, Čankišou, Ocho Ríos. Sobota a neděle pak nabídne více než 50 sólových i komponovaných pořadů na několika scénách, mimo jiné i na nejmladší jarmareční scéně, která doplní velký staročeský jarmark v centru Domažlic.

Vystoupí například Chodský soubor Mrákov, Národopisný soubor Postřekov, Konrádyho dudácká muzika a Domažlická dudácká muzika. Hlavním českým hostem bude Vojenský umělecký soubor Ondráš z Brna, jediné profesionální těleso v ČR, které prezentuje folklor v mnoha podobách. V sobotu od 21:00 uvede lidové taneční divadlo Příběh zbojníka. Svůj folklor představí také Anglie, Belgie a Chorvatsko.

Důležitými událostmi jsou i slavné mše svaté na Veselé hoře – Vavřinečku, sloužené pod širým nebem v sobotu i v neděli od 10:00.

Domažlice jsou centrem národopisné oblasti Chodsko, v níž je doposud živě udržována tradice lidové dudácké hudby, tanců, zvyků a obyčejů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi