Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kapitán Amerika z bronzu: V New Yorku odhalili nadživotní sochu komiksové postavičky

Autor: ČTK - 
11. srpna 2016
15:32

Komiksový a filmový hrdina Kapitán Amerika se dočkal vlastní sochy v New Yorku. Ve středu byla čtyřmetrová bronzová skulptura odhalena v brooklynském parku Prospect. Dnes o tom informoval deník The Independent.

Brooklyn nebyl za místo sochy pro komiksového hrdinu zvolen náhodou. Podle fiktivní historie pochází Kapitán Amerika právě z této části nejlidnatějšího amerického města. O konečném umístění skulptury o hmotnosti 900 kilogramů ale zatím není jasno, úřady zatím rozhodly, že se bude do konce roku přemísťovat mezi jednotlivými místy v Brooklynu.

Odhalení sochy přihlíželo mnoho fanoušků, kteří se často s komiksovým hrdinou fotili. Někteří aktivisté však nesou umístění sochy do parku nelibě. Podle nich je toto místo určeno k nekomerčnímu využití, což Kapitán Amerika jako symbol nakladatelství Marvel a filmového studia Disney popírá.

Hrdinu v kostýmu v barvách americké vlajky a s kruhovým štítem se stejným motivem představilo v roce 1941 nakladatelství Timely Comics, předchůdce Marvelu. Kapitán Amerika byl vytvořen jako vlastenecký hrdina, který bojuje proti nacistickému Německu. V poslední době popularitu Kapitána Ameriky oživila série filmů studia Disney, které jsou věnovány přímo tomuto hrdinovi nebo celé skupině Avengers.

Zobrazit celou diskusi