Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Recenze: Otevřete knihu Magická místa z filmu a vejděte do Bradavic

12. srpna 2016
08:00

Harry Potter – magická místa z filmů je doslova kouzelný průvodce po notoricky známém světě Harryho Pottera tak, jak jej známe z filmů. Nečekejte ale jen klasické fotky z natáčení, tahle knížka vám poskytne mnohem, mnohem víc.

Průvodce nese podtitul Bradavice, Příčná ulice a ještě dál a skutečně vás zavede úplně všude. Je rozdělený na tematické okruhy jako Učebny, Školní pozemky, Domy atd. a v každé podkapitole najdete nejen bohatý obrazový materiál, ale i velice zajímavé čtení.

Kromě fotek z natáčení a filmů narazíte také na originální náčrtky tvůrců, kde si můžete dopodrobna prohlédnout proces vzniku celé scény – od prvních návrhů tužkou na papíře, po grafické počítačové zpracování až po finální verzi, která se objevila jako kulisa na plátně.

Fotky ale nejsou to jediné, co je na tomhle průvodci zajímavé. Na rozdíl od jiných podobných kompilačních knih poskytuje skutečně pozoruhodné komentáře o tvorbě a natáčení. Dozvíte se například, že k umocnění dojmu z Doupěte (domu rodiny Weasleyů) najala výtvarnice lidi na háčkování deček, kterými pak zakryla nábytek koupený na bleším trhu, aby tak dosáhla co nejbližšího vizuálního dojmu z popisu z knih.

Přečtete si některé věci, které vám možná až doteď přišly na vizuální stránce filmů spíše náhodné, nebo vás nenapadlo nad nimi uvažovat. Například Zmijozelská společenská místnost je navrhovaná spíše v románském slohu, který evokuje, že je starší než zbytek hradu, který je pak více gotický.

Kniha je skvělým a nápaditým čtením pro všechny fanoušky Harryho Pottera a u tohohle průvodce vůbec nevadí, že jste třeba nečetli knihy.


Kolektiv autorů

Harry Potter. Magická místa z filmů

nakladatelství Slovart, 2016

207 stran

Hodnocení: 90 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi