Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recenze: Co tu kvete? Originální průvodce přírodou je pro laiky požehnáním!

Co tu kvete? Originální průvodce přírodou je pro laiky požehnáním!
 (Autor: Knižní klub)
Autor: Petr Holan - 
11. července 2016
13:44

Doba, kdy jsme si museli ve škole vyrábět svůj vlastní herbář, je dávno pryč. Do kroužku botaniky jsme také nechodili, a pokud ano, většina získaných vědomostí se nám dávno vypařila z hlavy. A přitom nás zajímá, co nám to vlastně roste před i za plotem. Co je to za rostlinu, ze které nás při procházkách se psem tak strašně štípe v nose a z čeho vám vlastně ta podivínská sousedka nabízí zaručeně léčivý čaj.

Pokud máte čas od času potřebu vědět, co roste ve světe kolem vás za květiny, není špatným nápadem sáhnout po knize Knižního klubu nesoucí název Co to tu kvete? a podtitulem Originální průvodce přírodou.

Kniha je vlastně atlasem kvetoucích rostlin, které má zejména pro laiky jednu obrovskou výhodu – velmi snadný určovací klíč. Nemusíte tedy vlastně vůbec tušit, kam alespoň zhruba rostlinku zařadit, stačí se podívat na barvu jejího květu, výšku, uvědomit si místo, kde jste ji našli… Zkrátka vám stačí znát to, co vidíte.

Jak už bylo trochu naznačeno, kniha má poněkud neobvyklé členění rostlin, nad kterým budou kovaní botanici kroutit hlavou. Pro nás laiky je ale skvělé, že základní členění je prostě podle barvy květu. Takže pokud vám na zahradě roste třeba něco se zelenými květy, nalistujete si kategorii rostlin s touto barvou květu. Pak spočítáte okvětní lístky. Že jich má přesně pět? Výborně, tím jste znovu zásadně zúžili rozsah rostlin, které hledáte. Jak je rostlina vysoká? Že zhruba 30 cm? Znovu jste zúžili výběr. Teď už nemusíte moc dlouho pátrat. Stačí si prohlédnout na pár stránkách rostlinky, které vyhovují vašim parametrů a hurá, už víte, s kým máte tu čest! Úžasně jednoduché a hlavně funkční.

Co všechno se ale o květině vlastně dozvím? Ukažme si to na příkladu. Podle výše uvedených parametrů hledání a podle obrázku celé rostliny i detailu samotného květu, jsme došli k závěru, že se jedná o Čeměřici zelenou. Hned se dozvíme nejen vědecké jméno nebo české jméno čeledi, ale také jaké výšky se dorůstá, kdy kvete, životní formu (jednoletá, dvouletá, vytrvalá atp.), jedovatost, stupeň ochrany, typické znaky, popis, místa výskytu, zajímavost i to, s jakou jinou rostlinou se ta naše nejčastěji plete.

O naší Čeměřici zelené se tak dozvíme, že se dorůstá maximálně 40 cm, kvete březnu až dubnu, že je vytrvalá a také jedovatá. Zjistíme, že typickými znaky jsou zelené květy o velikosti 4 – 6 cm, miskovité nebo skoro ploché. Odhalíme, že ji můžeme potkat ve světlých lesích, křovinách nebo okrajích vinic. V zajímavostech se dočteme, že dříve byl oddenek používán při srdečních potížích nebo jako kýchací prášek. A samozřejmě řadu další informací. Velmi praktické!


Margot Spohnová, Marianne Golte-Bechtleová, Roland Spohn

Co tu kvete? Originální průvodce přírodou

Knižní klub, 2016

396 stran

Hodnocení: 90 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi