Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Muž, který pojmenoval holocaust: Spisovatele Wiesela (†87) vezli do koncentráku přes Prahu

Autor: ČTK, bud - 
3. července 2016
15:31

Ve věku 87 let v sobotu zemřel známý židovský spisovatel a nositel Nobelovy ceny za mír Elie Wiesel, který prošel nacistickými koncentračními tábory v Osvětimi a v Buchenwaldu. Byl zřejmě úplně prvním, kdo začal používat slovo holocaust pro označení systematické nacistické vyhlazování Židů.

O úmrtí spisovatele informovala izraelská média a kancelář jeruzalémského památníku Jad Vašem. „Jad Vašem truchlí nad odchodem přeživšího holokaustu Elieho Wiesela, laureáta Nobelovy ceny, proslulého autora,“ uvedl památník.

Wiesel se stal blízkým přítelem amerického prezidenta Baracka Obamy, to mu však nebránilo v tom, aby USA kritizoval za jejich politiků vůči Izraeli. „Je to jeden z nějvětších morálních hlasů naší doby a v mnoha ohledech svědomím světa,“ řekl o něm Obama. Podle něj nám život tohoto spisovatele připomíná, že bychom měli být lepšími.

„Tváří v tvář zlu, musíme hledat své dobro, tváří v tvář nenávisti musíme milovat,“ dodal americký prezident.

Veženské číslo A-7713

Wiesel několikrát navštívil Česko. Poprvé se na české půdě ocitl v lednu 1945 v nákladním vlaku, který mířil z Osvětimi do Buchenwaldu a na krátkou dobu se zastavil v Praze. Tehdy mu bylo pouhých 16 let. Nacisté mu na paži vytetovali číslo A-7713.

Napsal více než 50 knih, od novel, přes faktickou literaturu až po memoáry. Většina z nich se zabývala holokaustem. Jako novinář měl silný instinkt pro jasné pojmenovávání událostí, byl zřejmě prvním, kdo začal systém nacistické perzekuce a koncentračních táborů označovat termínem holokaust, tedy naprosté zničení, masakr.

V roce 1986 dostal Wiesel za své aktivity Nobelovu cenu za mír a poté založil společně se svou ženou Marion, se kterou mají syna Elishu, Nadaci Elieho Wiesela pro lidstvo. Je držitelem i řady dalších prestižních cen a společně s bývalým českým prezidentem Václavem Havlem inicioval vznik pražského Fóra 2000.

deep_ass_flsting ( 3. července 2016 18:34 )

Židákům se nějak daří.

Zobrazit celou diskusi