Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

"Moravský Karlštejn" vystavuje Svatovítský poklad: Hrad Veveří chystá i výstavu relikviáře sv. Maura

Autor: ČTK - 
1. července 2016
16:08

Hrad Veveří nad Brněnskou přehradou má novou stálou výstavu. Jmenuje se Lev a orlice a představuje moravské Lucemburky, kteří podobu hradu formovali. Za jejich vlády měl hrad propracovaný pevnostní systém a pět samostatně stojících paláců. Šlo o nejhonosnější hrad na Moravě, řekl kurátor výstavy Michal Konečný.

Veveří je původně přemyslovský hrad, který ale ze soukromých rukou vykoupil zpět pro českou korunu Karel IV. O rekonstrukci hradu se pak postaral jeho mladší bratr, markrabě moravský Jan Jindřich. Nová výstava je v severním paláci hradu, který dal postavit právě on. "Výstava se snaží připomenout éru lucemburské vlády nad Moravou. Uzavírá se epilogem, který reprezentuje poslední mužský Lucemburk Zikmund," uvedl Konečný.

Lucemburskou dobu, tedy 14. a 15. století, odborníci prezentují na významných dokumentech, faksimilích a uměleckých dílech. Jde například o repliky majetkoprávních listin a umělecké předměty, které byly vytvořeny mimo jiné v pozdějším období baroka a lucemburskou etapu zobrazovaly.

"Originály jsou ze 17. a 18. století a mají vztah k lucemburské etapě. Originální předměty ze 14. století jsou natolik vzácné a je jich tak málo, že jsou jen ve významných světových galeriích," uvedl Konečný.

V originále na hradě není ani slavná Madona z Veveří. Deskový obraz musel stát v restitucích vrátit církvi. Hrad si dal udělat repliku. "Snažili jsme se vycházet z původní podoby, jakou měl obraz před polovinou 14. století. Lidé tak uvidí obraz tak, jak jej viděl Jan Jindřich a Karel IV.," uvedl Konečný. Originál gotického obrazu Madona z Veveří je vystaven v Diecézním muzeu v Brně.

Na Veveří jsou až do příští neděle i exponáty ze Svatovítského pokladu. Příkladem je rukavice sv. Vojtěcha. Památka ze sklonku 14. století, vyhotovená s největší pravděpodobností na příkaz císaře Karla IV., dokazuje nejen vyspělost dvorského umění, ale zejména hluboké duchovní tradice, které z lucemburského věku přetrvaly do přítomnosti.

Hrad Veveří označují odborníci za moravský Karlštejn. Jeho součástí je i objekt bývalé moravské zemské pokladnice. Do obnovy objektu investovali památkáři za pomoci města Brna za uplynulých 13 let zhruba 75 milionů korun. Veveří ročně navštíví 75.000 turistů a zájem o hrad vzrůstá.

Památky v republice na letošek připravují výstavy a prezentace, které připomenou vliv Lucemburků v českém království. Akce souvisí s výročím panovníka Karla IV. Součástí tohoto záměru je i nová výstava na Veveří, která je jednou z největších v republice. Vyvrcholením lucemburského roku na Veveří bude v říjnu zapůjčení relikviáře svatého Maura z Bečova.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi