Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Krize dabingu: Studia bojkotují slavné herce. Zawadská: Za dva roky jeden kšeft

Autor: Tomáš Polák - 
7. července 2016
05:20

Šikovní dabéři stráví ve studiu méně času, a proto jim náleží menší odměna. S tím před třemi lety přišla studia a spustila tím tzv. dabingovou krizi. Dabéři tak naschvál dělali chyby, aby vůbec dostali domluvený honorář. Blesk.cz to potvrdilo několik profesionálů z oboru. Podle Herecké asociace trvá krize pořád. A ti, kteří se ozvali, jsou už několik let bez práce. 

Uznávaná herečka a dabérka Valérie Zawadská (57) pozorovala blížící se krizi už delší dobu. „To už je minimálně deset let, kdy soukromé televize a zadavatelé začali snižovat naše honoráře. Dlouho jsme říkali: ano, dobře, máme alespoň víc práce,“ popsala. Poslední kapkou ale bylo nové ohodnocování dabérů.

„Začali jsme být placení za hodinu, s tím že někdo byl schopen nadabovat dvacetinásobně větší kvantum práce než začínající kolega a byli jsme oceňováni finančně úplně stejně, tak jsem si řekla: Proboha svatého, já přece za to, že jsem dobrá, kvalitní, výkonná, rychlá nebudu bita,“ posteskla si. A nebyla sama, komu se nový systém odměňování nezamlouval.

Smlouva situaci zhoršila

„Chtěli jsme stejné podmínky pro všechny, a proto jsme jako Herecká asociace chtěli uzavřít kolektivní smlouvu se studii, což se ale nepodařilo, jelikož Herecká asociace nemůže uzavírat kolektivní smlouvu s osobami samostatně výdělečně činnými – což je každý herec, který dělá dabing,“ vysvětlil Zdeněk Hruška (45), herec a zastupující prezident Herecké asociace.

Podle Hrušky tak jedinou možností bylo oslovit agenturu, která by všechny zastoupila. Na scénu tak přišla ManpowerGroup (MPG), která se pokusila sjednotit dabéry a kolektivně požadovat změnu podmínek. To se ale nepodařilo. „Vstoupilo tam 185 herců, ale bohužel to nebyl dostatečný počet, abychom zlomili ta studia,“ popsal Hruška.

Mezi podepsanými herci se objevila jména jako Valerie Zawadská, Dana Batulková, Ota Jirák, Tereza Bebarová, David Prachař, Vladimír Brabec, Jiří Prágr, Michal Dlouhý, Saša Rašilov, Jan Šťastný, Aleš Procházka, Jaromír Meduna, Linda Rybová nebo třeba Petr Rychlý. Ti všichni chtěli lepší podmínky. Místo toho je ale dabingová studia okamžitě přeobsadila.

Za 2 roky vydělala 1200 Kč

„I když se nám podařilo u několika studií podmínky domluvit, agenturní herci nejsou z 90 % doposud obsazovaní,“ řekl Hruška, kterého se situace osobně dotýká. V dabingu si neškrtla ani Zawadská. „Na práci pro soukromé televize od 1. května 2014 do 1. května 2016 jsem měla výplatní listinu jedinou, a to je 1200 korun hrubého za jeden seriál,“ povzdechla si královna českého dabingu.

„V podstatě všichni byli přeobsazení ze seriálů, ze všech s nimi spjatých postav a herců, i ti, kdo byli spjatí s hollywoodskými hvězdami,“ popsala dabérka Rozita Erbanová (26). Právě ta patří mezi ty, kterých se krize dotkla jen minimálně. Stěžejní smlouvu s agenturou totiž nepodepsala. „Já jsem na to taky chtěla přistoupit a dala jsem dohromady v podstatě celou mladou generaci, zhruba 25 lidí. S kolegou jsme udělali meeting a řekli jsme si, že buď do toho z naší generace půjdeme všichni, anebo nikdo,“ řekla ve Studiu Blesk.

Na klíčovou schůzku ale většina mladých herců nedorazila a k dohodě s agenturou tak nakonec nikdo z nich nepřistoupil. „V tuhle chvíli by to pro mě byla dabingová sebevražda,“ přiznala.

Video  Rozita Erbanová  - Tomáš Polák, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Herci jsou srá*i“

Podle Hrušky, Zawadské, ale i dalších dabérů byla největší chybou právě nesoudržnost herců. „Já mám hrozně ráda hlášku paní Bohdalové, ta říká: My herci jsme srá*i, nikdy se nedomluvíme, každý myslí jenom na svou vlastní košili. Budiž, ale herecká práce je kolektivní záležitost, společná práce. Nevím, proč se nemůžeme domluvit na tom, že chceme být taky nějak ohodnoceni, jako lékaři, jako hasiči, jako policisté, jako kdokoliv,“ řekla šestinásobná dabérka roku v anketě TýTý Valérie Zawadská.

Poté co zhruba třicítka dabérů od smlouvy s agenturou nakonec odstoupila, se od listopadu loňského roku začínají pomalu vracet do studií. „Ale dodnes jsou dabéři, kteří nedabují a vůbec netušíme, jestli se k práci budou mít možnost vrátit, protože bohužel jsou produkce, které je začaly bojkotovat, už jenom z principu jejich rebelantství,“ uvedla Erbanová. „Raději obsadí ty poslušné herce,“ doplnil Hruška.

Blesk.cz oslovil také některá dabingová studia, která podle herců záměrně bojkotují revoltující dabéry. Nikdo se ale oficiálně vyjádřit nechtěl.

Podívejte se, koho také dabingová krize postihla:



disk ( 7. července 2016 18:45 )

No tak, stačí najít 13. komnatu z 25. 6. 2010, tam je jasné, co je zač.

disk ( 7. července 2016 18:41 )

Podle mého názoru je dabing zbytečnost a hloupost. K čemu je dobré přešišlání originálu rádobyoriginálem? Dobrý herec se lehce uplatní v originále, špatný asi hůře. To, že "legendy dabingu" podlízaly komoušům zřejmě zapomínají. Ať si založí za úspory z těch dob své dabérské studio nebo jsou zticha.

ivoadler ( 7. července 2016 15:06 )

Škoda, že už nevládnou komunisti. Byli by to další oběti komunistické perzekuce. Čí oběti to budou teď? 

anna1234 ( 7. července 2016 13:18 )

.. a opačně, když už tedy posíláš herce, aby se živili jako řemeslníci .. proč se tedy řemeslník nejde živit jako herec za podstatně větší peníze, než bere za práci v dešti a mrazu? Protože každý dělá to co umí. Řemeslník umí svoje řemeslo, herec zase hraje a to jestli je přeplácený není jeho vina, tak nespravedlivě! je to nastaveno a byli by hloupí, kdyby nebrali co se jim nabízí. Ty by sis na místě herců ty velice slušné peníze nevzal?? Ale vzal!!

hanka666 ( 7. července 2016 12:36 )

Znáte něco vo v této republice nejde do kopru?

Zobrazit celou diskusi