Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Co má společného sport a umění? V DOXu věří, že všechno a otevřeli výstavu Sportu zdar!

Autor: Ivan D. Hladík - 
24. června 2016
17:34

„Sportu zdar!“ vykřikli včera v DOXu a odstartovali výstavu, která mapuje sport ve výtvarném umění od roku 1945 do současnosti. Potrvá až do začátku října a kromě exponátů přináší i zajímavý program.

Více než šest desítek českých umělců, jejich díla a projekty naplnily Centrum současného umění DOX výstavou Sportu zdar!. Do 10. října 2016 se můžete projít expozicemi, které odrážejí vztah umění a sportu od roku 1945 do současnosti. Vedle maleb, kreseb, grafik a fotografií jsou představeny i koláže, sochy či instalace známých i méně známých tvůrců. Nejrozsáhlejší výstavní projekt se sportovní tematikou, jaký se kdy v České republice uskutečnil, je volně inspirován knihou Sport je umění Petra Volfa, který je spolu s Leošem Válkou jedním z kurátorů expozice. „Po druhé světové válce se sport stal všeobecně rozšířeným fenoménem, který se postupně proměňuje,“ říká Petr Volf. „Sportuje se nejenom pro radost, ale sport se stává také ideologickým nástrojem a dochází k jeho komercializaci.“

Sport je náboženství i sebepřekonávání

Umělci vyprávějí příběh o sportu jako o svého druhu postmoderním náboženství. Postava visící na kruzích připomíná Ježíše v gymnastickém úboru, jemuž ve dvojí projekci střídavě fandí diváci.  Samostatná výstavní sekce se soustřeďuje na atleta Emila Zátopka, jenž patří k nejvýznamnějším vytrvalostním běžcům všech dob a který se stal světově uznávanou sportovní ikonou. Svým přístupem k tréninku předběhl svou dobu. Kurátoři do výběru zahrnuli také tvorbu zachycující sportoviště, stadiony, arény, kurty nebo sportovní náčiní. „Kladli jsme důraz na umělce, pro něž se sport nestal ojedinělým pokusem, ale v průběhu své tvorby se k němu vraceli. Důležitou roli v uměleckém ztvárnění sportu sehrály automobilové a motocyklové závody, které fascinovaly řadu autorů.

Doprovodný program zahrne kromě komentovaných prohlídek také přednášky, diskuse a kulturně orientační běh Prahou 7.

  • 28. července, 18:00

Komentovaná prohlídka výstavy s kurátorem Petrem Volfem

  • 27. srpna, 14:00

Běhu zdar – kulturně orientační běh Prahou 7

  • 7. září, 18:00

Sportovec a totalita – příběh Emila Zátopka – debata Františka Koláře, Pavla Kosatíka a Petra Volfa

  • 1. října, 15:30

Architektura sportovišť – přednáška Markéty Svobodové v rámci Dne architektury

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi