Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ve Francii byl nalezen sešit s neznámými kresbami van Gogha

Jeden z van Goghových autoportrétů
Jeden z van Goghových autoportrétů  (Autor: ČTK)
16. června 2016
21:04

Ve Francii se našel sešit s dosud neznámými kresbami od nizozemského malíře Vincenta van Gogha. Oznámilo to dnes francouzské nakladatelství Seuil. Uvedlo, že v listopadu vydá publikaci s těmito kresbami současně ve Francii, Spojených státech, Británii, Německu, Nizozemsku a Japonsku.

„Sešit znají jen majitelé, já a vydavatel. Žádná jiná informace nebude zveřejněna do světové tiskové konference v polovině listopadu v Paříži,“ řekl agentuře AFP Bernard Comment, který zodpovídá za publikaci. Její název je Vincent Van Gogh, Le brouillard d’Arles, carnet retrouvé (Vincent van Gogh, Mlha z Arles, nalezený sešit).

Comment upřesnil, že o sešitu s více než deseti vzácnými kresbami ví více než rok a že experti prověřili jeho pravost. „Šlo o skutečnou vědeckou práci,“ ujistil. Podle něj jsou kresby „ohromující“ a jejich knižní vydání bude „naprosto výjimečná záležitost“.

Vincent van Gogh zemřel ve francouzské obci Auvers-sur-Oise v červenci 1890, kdy mu bylo 37 let. Považuje se za jednu z největších osobností světového výtvarného umění. Jeho obrazy jsou v nejprestižnějších muzeích a patří k nejvyhledávanějším mistrovským dílům.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi