Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Warcraft je příjemná pohádka pro všechny generace. Povedl se, ale filmem roku není

Autor: Ivan D. Hladík - 
8. června 2016
19:43

Vyberte si, čím chcete být. Orkem, čarodějem, nebo zůstanete člověkem? Až se v kinosále setmí, můžete si užít příjemné dobrodružství a oživlé postavy fantazijního světa Warcraftu naplno. Jen od toho proboha nečekejte umění.

Je to tady! Nejočekávanější film roku ode dneška ovládá kina a natěšení diváci je nejspíš budou brát útokem (jako orkové svět lidí). Ve snímku Warcraft: První střet se mírumilovný svět Azeroth ocitá na pokraji války. Jeho obyvatelé čelí rase hrozivých vetřelců, orkských válečníků, kteří prchají ze svého umírajícího domova, aby osídlili jiný. Otevírá se portál propojující oba světy. Jedna armáda stojí tváří v tvář zkáze, druhá vyhubení. Z obou soupeřících stran povstávají dva hrdinové, jejichž střet rozhodne o osudu jejich rodin, jejich lidu i jejich domova.

A to je začátek velkolepého příběhu o moci a obětování, příběhu, v němž má válka mnoho tváří a v němž každý za něco bojuje. Tak zní synopse filmu, který má být letos tím nejvyhledávanějším a jak slibovali tvůrci, také nejlepším. „Lidé, kteří dělají videohry, jsou skvělými vypravěči,“ tvrdí producent Thomas Tull. „Jen díky nim dnes můžeme použít světy, které stvořili, a umožnit lidem strávit více času s postavami, jež se v nich nacházejí.

Upřímně, nakonec je to všechno jen o umění vyprávět. A nezáleží na tom, jestli příběh vychází z povídky, grafického románu nebo komiksu. Takže ať už vypravěčova inspirace pochází odkudkoliv, hlavní je nadšení. A právě tohle nám Warcraft určitě dal.“ O speciální efekty se staral tým šestnácti lidí. Výpravnému dobrodružství vdechli život, vykreslili neskutečné světy a hlavně postavy, které dosud byly uvězněny ve hře.

Video Podívejte se na trailer filmu Warcraft: První střet - CinemArt
Video se připravuje ...

Chlapácký Lothar a okouzlující Garona

Producent Charles Roven (67) má za sebou spoustu úspěšných snímků, včetně batmanovské ságy (2005, 2008, 2012), a o obsazení veledůležité role řekl: „Warcraft: První střet je příběh, který vás ve filmové podobě naprosto pohltí. Vezme vás na místo, kam se v reálném životě nedostanete, a takovou pouť všichni milujeme. Ale i když navštívíte tyto úžasné světy, nejdůležitější je, abyste si našli cestu k postavám. Toto propojení s postavami mají společné všechny dobré filmy.“

Roli velitele Anduina Lothara, ústřední postavy lidského světa, získal australský herec Travis Fimmel (36), který proslul svou rolí Ragnara v úspěšném seriálu Vikingové. „Má velmi silný smysl pro povinnost a potřebu být dobrým vojákem,“ vysvětluje Fimmel, „ale kvůli tomu zároveň zanedbává svou rodinu a nese si v sobě lítost, co se týče vztahu se svým synem.“ Fimmel se do příběhu zamiloval, i když ho předtím neznal. „Slyšel jsem o hře, ale nikdy jsem ji nehrál. Viděl jsem návrhy postav a pozoroval lidi kolem, jak je hrají. Třeba Roba Kazinského (32), který hraje Orgrima, jednoho z důležitých Orků... Brnění, které jsme museli nosit, bylo dost těžké. Ale vizuálně to vypadá fantasticky.“

Tento sympaťák se určitě stane snem každé fanynky, ale i chlapi si přijdou na své – okouzlující a nebezpečná nazelenalá kráska Garona v podání Pauly Pattonové (40) má své kouzlo a pružné tělo. „Garona je napůl Ork, napůl člověk,“ přibližuje Paula svou postavu. Když ji poprvé potkáváme, je otrokyní Gul'dana (Daniel Wu), čaroděje orkské Hordy. V lidském světě Azerothu pak poznává i svou druhou stránku.“ Všechny postavy ale čekají komplikované okamžiky...

Mouchy jsou, ale i tak je to dobré

Co říci k filmu samotnému? Autoři se velmi dobře popasovali s detaily, které přijali i skalní příznivci hry. Meče, ozdoby, stavby – to všechno odpovídá hernímu prostředí, a že byli fanoušci přísní. Výborná je i práce tvůrců efektů. Orkové působí realisticky, několikrát vás napadne, jak vlastně mohou mluvit přes kly ze spodního rtu a kolik toho naslintají okolo. Díky velkolepým scénám budete jistě také ochotni odpustit jim pár hříšků v podobě příliš jednotvarého okřídleného gryfa nebo už o poznání méně reálného dítěte náčelníka Orků. I když jsme takto zpracované triky už viděli, baví a fungují. Co se týká příběhu, naštěstí není klišovitý, není to pohádka, ve které se nakonec všichni šťastně vezmou nebo dojdou k vytouženému cíli, za což je třeba vzdát hold.

Naprosto patrná jsou ne vrátka, ale přímo otevřená vrata k dalšímu pokračování a sakra se na něj budete těšit. Warcraft: První střet je film, který diváky rozdělí na dva tábory, jedni budou bezpodmínečně, užasle a okouzleně přijímat, co jim plátno nabídne, a sžívat se s hrdiny. Druzí budou spílat ne až tak silnému scénáři, a tudíž nevelkému prostoru pro „velké hraní“, byť výkony herců jsou kvalitní (na drobná zaškobrtnutí). Nicméně já patřím někam mezi, s náklonem k první skupině. Film rozhodně svému příslibu ostudu nedělá, ale slibovaným filmem roku nejspíš nebude. Přesto tu máme povedenou fantasy záležitost s hudbou génia filmových soundtracků Ramina Djawadiho.

Velký příběh si žádá velký formát

V tomto případě neplatí, že méně je více. Tedy konkrétně, co se plátna týká. Čím větší bude, tím více detailů a 3D zážitků si užijete. Na závěr tedy rada – kino vybírejte s pečlivostí. Jako nejlepší z variant se zdá IMAX s plátnem 25 x 14 metrů (350 m2), jehož technologie navíc u 3D filmů zachovává reálné barvy, nerozmazává ani hodně akční scény a opravdu vám dovolí se do příběhu ponořit. Sekunduje mu kino Premiere Cinemas, které využívá systém SONY 3D, ten zobrazuje dva obrázky pro obě oči zároveň, zamezuje tak blikání obrazu a blíží se přirozenému vnímání lidského oka. Nicméně, kdekoli Warcraft: První střet nakonec uvidíte, sami zjistíte, které kino a hlavně který národ je vašemu srdci blízký. A možná stejně jako já zase po čase nebo poprvé nainstalujete Warcraft do počítače, abyste si to dobrodružství užili ještě víc.

Warcraft: První střet

Premiéra: 9. 6. 2016, CinemArt

Fantasy / Dobrodružný / Akční
USA, 2016, 123 min

Hodnocení: 85 %

Režie: Duncan Jones
Scénář: Duncan Jones, Charles Leavitt
Kamera: Simon Duggan
Hudba: Ramin Djawadi

Hrají: Ben Foster, Travis Fimmel, Dominic Cooper, Paula Patton, Toby Kebbell, Robert Kazinsky, Daniel Wu, Clancy Brown, Ben Schnetzer, Ruth Negga a další.

Kdo je kdo ve Warcraftu

Garona

Garona, půlorka a Gul’danova otrokyně, je dítětem dvou světů. Do žádného z nich však nepatří. Její útrapy z ní vykovaly obávanou válečnici. Naučila se, že aby přežila, ostatní se jí musí bát. Když se však setká se statečným a šarmantním člověkem Lotharem, odpřisáhne bojovat po jeho boku.

Anduin Lothar

Lothar pro svého krále a zem vede strašlivou válku proti téměř neporazitelnému protivníkovi. Snaží se tak ochránit svůj lid a svého jediného syna. Pro ochranu Azerothu neváhá obětovat téměř cokoliv, a to včetně dlouholetých přátelství. I když je Lothar odtažitý a uzavřený, neváhá se obětovat pro ty, kteří bojují za jejich krále a království. Hrdina stejně schopný jak na koni, tak na gryfonovi, a neuvěřitelně statečný v boji. Osud Azerothu leží v jeho rukou.

Khadgar

Veškerá síla mladičkého Khadgara spočívá v jeho vědomostech. I když nosí znak řádu Kirin Tor a je bývalým učněm Strážce Medivha, Khadgar bojuje za to, aby mohl žít život obyčejného člověka. Navzdory tomu, že se otočil zády k osudu, který mu byl předurčen, mladý mág je nakonec proti své vůli vtažen do záhady točící se okolo invaze na Azeroth. A tak musí přistoupit zodpovědně ke svým závazkům. Začne si vydobývat své místo mezi skupinou hrdinů a učit se tajům magické moci… a také temných sil, které se skrývají přímo pod ní.

Durotan

Milovaný náčelník klanu Frostwolf, Durotan, bojuje za místo, které by mohl nazývat domovem a kde by se mohl usadit se svou rodinou. Zápolí o přežití svého klanu a své těhotné družky, Draky. Věří ve svou rasu a v to, čím bývala, než se Gul’dan chopil moci. V ty tvory vládnoucí hrubou silou, ale věřící v přirozený řád věcí. Ve tvory, kteří si ze všeho nejvíce zakládali na cti a tradicích. Durotan ví, že jestli má jeho lid přežít, on a Draka musí vést orky vstříc válce, aby si vydobyli nový domov ve světě zvaném Azeroth.

Medivh

Strážce, vlastním jménem Medivh, je nejmocnější magickou zbraní Azerothu. Jenomže za velkou moc se platí a ani Medivh není výjimkou. Jakožto nejmocnější mág ze všech je nezpochybnitelným Strážcem Azerothu. Svou nezměrnou moc využívá k ochraně slabších a k udržení rovnováhy mezi světy. Není-li nikým vyzván, aby se vydal bránit svou domovinu, Medivh setrvává ve své věži postavené na spojnici magických siločar, a zápolí s mocnostmi mimo naše chápání. A existuje jen za jediným účelem – aby ochránil Azeroth.

Král Llane Wrynn

Každý král se za své vlády musí s něčím potýkat. Ovšem před králem Llanem leží dosud největší výzva v dějinách Azerothu. Mírumilovný vládce musí vůdce ostatních ras (trpaslíků, elfů a ostatních lidí) přesvědčit o tom, aby spojili své síly proti samotnému zániku světa. Llane si je jist, že pokud ve svém snažení neuspěje, jejich konec je nevyhnutelný. A je ochoten bít se až do posledního dechu, aby ochránil svůj lid i své království.

Lady Taria

Taria je moudrou a spravedlivou královnou. Její vznešenost a diplomatické schopnosti jsou v těchto těžkých časech plných stvůr a násilností majákem naděje pro všechen lid. A ví, že azerothský lid se musí sjednotit, aby tento konflikt konečně zažehnal. Není proto divu, že je to právě ona, kdo si získá Garoninu důvěru. Vždyť jedině „silní náčelníci si mohou získat důvěru svého klanu“ a právě toho je v této chvíli třeba. Taria je šťastně provdaná za Llana Wrynna, svého krále, s nímž má syna Variana. Ve svazku jsou si rovni a jeden druhého respektují jako nikoho jiného.

Orgrim

Orgrim vládne mocným Doomhammerem – Kladivem zkázy. Jednou z nejnebezpečnějších zbraní, které kdy orkové vyrobili. Je v jeho rodu již po generace. Přecházela z otce na syna, a tak krev těch nejlepších válečníků pohání jeho zuřivost i hrdinskost na bojišti. Válka je jeho odkazem. Během nespočtu bojů a lovů si vybudoval velmi těsný vztah s náčelníkem Durotanem. Je proto svému náčelníkovi a jeho lidu věrný až za hrob. Jenže duny jejich dávných lovišť zůstaly daleko za Frostwolfy, v jejich starém světě. Teď je čeká Azeroth.

Draka

Srdnatá družka Durotanova a matka jejich novorozeného syna, to je Draka. Pro ochranu své rodiny a svého lidu by bojovala do posledního dechu. Pouto s jejím druhem – a zároveň náčelníkem – je tak pevné, že přežilo skomírající planetu a přivedlo jejich klan do nového světa. Stojí při svém muži, ať se stane cokoliv. A to i navzdory nejisté budoucnosti jejich dítěte.

Gul’dan

Lstivý, bezcitný a všemocný zloduch, který nevidí nic než moc – nezvratitelnou a strašlivou. Takový je vůdce Hordy, Gul’dan, který válčí o nadvládu nad Azerothem. A to bez ohledu na cenu. Povstal, aby sjednotil orkské klany a ukul z nich strašlivé vojsko. Vysál by život odkudkoliv, jen aby posílil své postavení a svou armádu. Pohání ho neukojitelná potřeba dobývat. A vzácný život je pro Gul’dana pouhým palivem pro jeho Hordu.

Blackhand

Pokud byli orkové stvořeni pro válku, Blackhand Ničitel je přímo ztělesněním války. Nosí odpornou zbroj, skutou dohromady za pomoci kostí jeho obětí. A představuje všechno, co orkové mají v úctě – sílu, nebojácnost a čest. Je to strašlivý bojovník, jehož hřmotný hlas dokáže sám o sobě vnést do srdcí jeho nepřátel strach. Je přesně tou živoucí zbraní, kterou Gul’dan potřebuje, aby dosáhl vítězství nad lidstvem.



Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi