Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Museum Kampa vystavuje unikát: Půl miliardy na zdi

Jeden z nejdražších obrazů světa od Edvarda Muncha: Muži na břehu
Jeden z nejdražších obrazů světa od Edvarda Muncha: Muži na břehu  (Autor: Blesk)
Autor: Milan Kolář - 
29. května 2016
18:58

Dokonalý „zářez na pažbu“ si v těchto dnech připsalo pražské Museum Kampa. Na výstavu Tělesnost 1890 – 1921 se jí podařilo vypůjčit jeden z nejdražších obrazů světa od Edvarda Muncha.

Obraz Muži na břehu zapůjčila muzeu po měsících vyjednávání slavná vídeňská galerie Belveder. „Hodnota tohoto obrazu je zcela výjimečná, znalci byla stanovena na zhruba půl miliardy korun,“ sdělil Blesku Jiří Pospíšil, někdejší ministr spravedlnosti a dnes předseda správní rady Musea Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových.

Je nanejvýš pravděpodobné, že dražší plátno v Česku vystaveno nebylo. Vídeňané pak jako „protihodnotu“ přijali obraz Františka Kupky Katedrála. „Jsem šťastný, že nastává doba, kdy za dílo Františka Kupky je možné zapůjčit obrazy těch největších světových malířů,“ raduje se Pospíšil. Kromě Munchova a Kupkova díla je na současné výstavě k vidění i třeba působivý obraz Oskara Kokoschky Žena a otrok, zapůjčený ze sbírky bývalého ředitele TV Nova Vladimíra Železného.

Podívejte se na reportáž z výstavy:

Video  Museum Kampa vystavuje unikát: Půl miliardy na zdi!  - Milan Kolář, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Rekordman Munch a ukradené Výkřiky

Edvard Munch (1863–1944) byl vlivný norský představitel moderny. Své nejslavnější plátno Výkřik namaloval ve čtyřech verzích, přičemž ta třetí byla v květnu 2012 vydražena aukční síní Sotheby’s za neuvěřitelnou sumu 2,3 miliardy korun, což byl tehdy světový aukční rekord. Dva z Výkřiků byly ukradeny – první v roce 1994, ten čtvrtý o deset let později za bílého dne. Obě verze jsou už zpět v muzeích.

Zobrazit celou diskusi