Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Palahniuk v Praze založí Klub rváčů: V říjnu se zde představí na Festivalu spisovatelů

Palahniuk v Praze založí Klub rváčů: V říjnu se zde představí na Festivalu spisovatelů
Palahniuk v Praze založí Klub rváčů: V říjnu se zde představí na Festivalu spisovatelů  (Autor: Profimedia, Odeon)
Autor: ČTK - 
24. května 2016
11:19

Letošní 26. ročník Festivalu spisovatelů Praha, jehož hlavní program se bude konat od 7. do 10. října, přivítá mimo jiné nositele Nobelovy ceny Johna Maxwella Coetzeeho nebo autora knihy Klub rváčů Chucka Palahniuka. Letošním tématem festivalu je Zločin a trest. ČTK o tom za organizátory informoval Guillaume Basset.

Své dílo představí egyptský básník a ředitel Festivalu literatury v Káhiře Mohamed El-Baaly, alžírský spisovatel a novinář Kámel Daúd, laureát Ceny Franze Kafky čínský spisovatel Jen Lien-kche nebo egyptský básník a překladatel Mohamed Metwalli.

„Vyvrcholením této literární události bude autorský večer Coetzeeho, který se představí 18. října v klášteře svaté Anežky České ve správě Národní galerie,“ uvedl Basset k návštěvě australského autora, tématem jehož děl, často alegorických a symbolických, jsou hodnoty a chování lidí vycházející z neusmířené Jižní Afriky.

Hlavní program se uskuteční mimo jiných míst v Praze také v Poslanecké sněmovně, kde americký spisovatel Palahniuk při panelové diskusi plánuje podle Hospodářských novin symbolicky založit Klub rváčů pojmenovaný podle své slavné knihy.

Diskuse mezi autory a publikem budou moderovat spisovatel a ekonom Tomáš Sedláček, politolog a spisovatel Petr Drulák, publicista a novinář Petr Vizina a sinoložka Zuzana Li. Portréty autorů a další informace se nacházejí na www.pwf.cz.

Kvůli nízkým dotacím a grantům musel být snížen počet pozvaných hostů. Pořadatelé během jednání poukázali na to, že Praha letos literární akce s městem spjaté podpořila méně než dříve a vyhradila na ně jen 5,9 milionu korun, tedy pouhá dvě procenta celkové částky určené na podporu kultury v hlavním městě.

Festival spisovatelů Praha do Česka v minulosti přivezl několik slavných autorů a nositelů Nobelovy ceny. Předloni ukrajinsko-běloruskou spisovatelku a novinářku Světlanu Alexijevičovou, která prestižní ocenění získala rok nato a jejíž poslední knihu za nejlepší počin roku loni označila i výroční anketa Lidových novin.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi