Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Recenze: Jak na krásnou zahradu i (skoro) bez práce, poradí permakultura

Recenze: Jak na krásnou zahradu i bez práce, poradí Permakultura.
Recenze: Jak na krásnou zahradu i bez práce, poradí Permakultura.  (Autor: nakladatelství Euromedia)
Autor: Dagmar Čechová - 
27. května 2016
17:23

Permakultura – neboli koncepce trvalé udržitelnosti ekosystému zahrady (či celkově zemědělství) – začíná být čím dál tím oblíbenější. Nová obsáhlá publikace nakladatelství Knižní klub, která se věnuje právě tomuto tématu, poradí a pomůže právě takovou zahrádku vystavět.

Permakultura se snaží do moderního zemědělství (a to ve velkém i malém měřítku) dostat myšlenku obnovy a trvalé udržitelnosti a rychlé regenerace zdrojů. Dá se popsat jako snaha o ekologické zemědělství, které chrání přírodu a přesto je člověku k užitku.

Permakultura má několik pravidel a principů. Mezi ten asi nejoblíbenější patří koncept minimální práce za maximálních výsledků. Žádná zahrada není bez práce, permakultura ale zajišťuje nejlepší cestu ke snížení vstupních produktů včetně právě práce.

V knize Permakultura amerického autora Christophera Sheina se dozvíte, jak k myšlence udržitelnosti a obnovy přistupovat prakticky. Poradí, jak založit zahradu, záhony, které květiny sázet k sobě, aby vše lépe prospívalo. Autor radí, jak se bránit škůdcům a naopak přilákat obecně prospěšný hmyz.

Tato kniha je skvělou příručkou pro všechny, kteří nezahradničí pouze o víkendu na chatě kousek za Prahou. Jde rozhodně o publikaci pro nadšence, kteří berou zahradničení jako víc než hobby a zároveň jim záleží na přírodě jako takové. Obsáhlá kniha poradí každému, ať už jsou jeho nároky jakékoliv.


Christopher Shein

Permakultura

nakladatelství Knižní klub, 2016

256 stran

Hodnocení: 80 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi