Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Film X-Men Apokalypsa je tu: Vizuálně skvělé, ale režijně a scenáristicky odfláknuté

Autor: Ivan D. Hladík - 
19. května 2016
11:46

Tvůrci slibovali nevídané. Místo toho se plácají od scény ke scéně. Dokonalé efekty a výprava jsou to jediné, kvůli čemu se na nový příběh v sérii X-Men podívat. Pokud vůbec vydržíte do konce.

Skalní fanoušci se chytají u srdce, tohle se vážně nepovedlo. Přitom nové pokračování X-Menů mělo potenciál a za režisérským pultem závěrečného dílu nové trilogie stál přímo její otec Brian Singer (50). O to víc bolí, že film je asi nejhorší z celé série. Po složitě přijímané Budoucí minulosti (2014), která se ale vyplatila komerčně, jsme čekali víc. Místo toho nám je předkládán jakýsi příběh bez příběhu a totálně ploché postavy, některé naprosto zbytečné.

Video  X-Men Apokalypsa trailer  - CinemArt
Video se připravuje ...

O čem to tedy mělo být? Na počátku lidské civilizace byl Apocalypse (Oscar Isaac, 37) uctíván jako bůh. První a nejsilnější z mutantů ze světa X- Menů. Teď se po tisíci letech probudil a je hluboce rozčarovaný ze světa, který kolem sebe nachází. Světu a lidem už nevládnou jen ti nejsilnější. Proto chce zničit současnou civilizaci, očistit planetu a nastolit nový světový řád, kterému chce vládnout. Osud lidstva visí na vlásku a tento pomyslný vlásek tvoří především další mutanti, studenti školy pro nadané žáky vedené profesorem Charlesem Xavierem (James McAvoy, 37). Tato skupina mutantů, označovaných jako X-Meni, je poslední silou, která se může účinně postavit Apocalypsovi a jeho pomocníkům.

Méně je někdy více

První věc, která by mohla filmu pomoct, by bylo krácení. O dvacet až třicet minut méně by znamenalo vyhození těch nejzbytečnějších míst a postav. Například Angel (Ben Hardy, 25) a Psylocke (Olivia Munnová, 35) tam většinu svého času dělají v podstatě komparz. Zejména Olivia, na kterou je sice pěkný pohled, ale smysl její postavy tady naprosto chybí. Taktéž některé scény, jako třeba souboj Angela s Nightcrawlerem (Kodi Smit-McPhee, 19), jsou nepodstatné, ne-li úplně zbytečné. Příkladem úplně postradatelné scény je chvíle, kdy Apokalypse angažuje právě

Video  X-Men Apokalypsa ukázka 1  - CinemArt
Video se připravuje ...
Psylocke.

Ale pojďme dál. Magneto (Michael Fassbender, 39) opět přichází o své blízké, opět se stává raubířem a opět je mu odpuštěno – nic nového, nic zábavného. Kolik lidí bude muset ještě zabít a kolik toho bude muset zničit, aby s ním došla trpělivost i Charlesovi Xavierovi? Zřejmě má nekonečné možnosti. K tomu ještě detaily v podobě úmrtí některých postav, na které se vzápětí zapomene, jako by tam ani nebyly. Nebo jen tak tak vypointované vtipy.

Mohlo to být geniální

Ačkoliv látka nabízela bezpočet možností, Singer je naprosto nevyužil. Mohl pracovat na vztazích postav, na jejich vlastní hloubce a významu. Mohl rozehrát temnou hru plnou konfliktů a složitých rozhodnutí, která by formovala jednotlivé osudy. Chybí pořádné protiklady a nosné situace. Takhle nám zůstal film, kde pozorujeme přesuny někoho někam, bezpohlavní příběh bez křivek, které by nás v kině upoutaly a probraly.

Video  X-Men Apokalypsa ukázka 2  - CinemArt
Video se připravuje ...

Po vizuální stránce ovšem první záběry vypadaly slibně a zpracování v tomto ohledu nezklamalo. Aspoň něco. Například úvodní předtitulková scéna z Egypta byla ve 3D úchvatná. Stejně tak závěrečná. Na všem mezi tím by chtělo víc zamakat. Co naplat, takhle zjistíme, že Sophie Turnerová (20) umí zahrát i něco jiného něž Sansu Stark (Hra o trůny), ale ani ona nemá prostor, jaký by mohla mít. S tak výborným obsazením jde o promarněnou šanci vrátit X-Menům to, co od nich obecenstvo čeká. Z těžkým srdcem dávám letos zatím nejnižší hodnocení. Přesto si další Singerův film ujít nenechám a budu doufat i ve znovuzrození X-Menů dalšími tvůrci.


X-Men: Apokalypsa

Premiéra: 19. 5. 2016, CinemArt

Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-Fi

USA, 2016, 143 min

Hodnocení: 40 %

Režie: Bryan Singer

Scénář: Michael Dougherty, Dan Harris, Simon

Kinberg, Bryan Singer

Kamera: Newton Thomas Sigel

Hudba: John Ottman

Hrají: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult, Oscar Isaac, Rose Byrne, Evan Peters, Josh Helman, Sophie Turner...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi