Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Recenze: Mrtvý posel přináší důležitou zprávu. Dokáže ji královský písař rozluštit?

Recenze: Mrtvý posel přináší důležitou zprávu. Dokáže ji královský písař rozluštit?
Recenze: Mrtvý posel přináší důležitou zprávu. Dokáže ji královský písař rozluštit?  (Autor: nakladatelství Moba)
Autor: Kristýna Beránková - 
15. května 2016
11:20

Královský úředník Jiří Adam z Dobronína najde před svou pražskou rezidencí umírajícího zrzavého muže, který mu stihne pouze naznačit, že se v jeho okolí chystá jakési spiknutí. Stihne ho šlechtic odhalit dříve, než čelisti pasti sklapnou?

Smrt neznámého ryšavce je výchozí zápletkou pro děj historické detektivky odehrávající se za vlády Ferdinanda I. Habsburského. Pan Jiří Adam se za pomoci svého služebníka Petra a jeho ženy Rozárky snaží zjistit, o čem to »mrtvý posel« mluvil.

Současný čtenář musí přistoupit na pravidla hry, která jsou u historických detektivek obvyklá. Postavy se sice procházejí ve středověkých či raně novověkých kulisách, ale myšlenkově jsou mnohem blíže moderní realitě. Jinak lze jen těžko uvěřit, že by šlechtic Jiří Adam z Dobronína vnímal svého služebníka Petra jako téměř rovnoprávného partnera. Nemluvě o jeho ženě Rozárce, která by ve skutečné společnosti první poloviny šestnáctého století sotva požívala takové svobody, jako je tomu v románu Mrtvý posel.

Děj příběhu rychle odsýpá, v knize prakticky chybí hluchá místa. Napětí plyne především z vědomí, že královský úředník, a s ním pochopitelně i čtenář, ví, že čas je omezený a pokud se včas nepodaří rozplést síť intrik, naplní se zatím neznámá hrozba. Škoda jen podivně useknutého konce, který nedovolí si rozuzlení příběhu řádně vychutnat.

Na závěr si nemůžu odpustit poznámku čtenáře-rodiče. Rozárka a Petr mají malého synka v batolecím věku. Přesto často chodí společně pátrat do ulic Prahy po spiklencích a autor se nenamáhá byť jen naznačit, kdo v tu chvíli pečuje o malého chlapečka. Jako by dítě existovalo pouze ve chvílích, kdy je ho třeba na scéně…

 


Vlastimil Vondruška

Mrtvý posel

nakladatelství Moba, 2016

208 stran

Hodnocení: 70 %

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi