Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Angry Birds míří do kin: Budou hájit svůj ostrov a ještě stihnou fandit hokeji

Autor: Ivan D. Hladík - 
9. května 2016
10:50

Už ve čtvrtek 12. května to v našich kinech rozbalí ptačí banda, před kterou se nedá uniknout. A proč byste to také dělali? Jsou malí, vtipní, někdy vzteklí, a navíc mají rádi hokej. Poznejte je blíž.

Všechno vlastně začalo úplně nenápadně před Vánocemi roku 2009. Na telefonech se po celém světě hrála hra, ve které zářila malá zelená prasátka a pár nelétavých ptáků. Pěkně naštvaných ptáků.

Mnoho variací i podob, tři miliardy stažení, davy fanoušků a teď – celovečerní film. Animovaná komedie Angry Birds ve filmu nás už 12. května zavede na ostrov, kde žijí nelétaví, ale jinak velice šťastní ptáci. Až na pár výjimek. Ruďák, věčně vzteklý opeřenec, neposedný Žluťas a výbušný Bombas tvoří v tropickém ráji partičku neoblíbených outsiderů.

Když však na ostrov dorazí záhadná zelená prasata, musí tahle nesourodá skupinka zjistit, co mají vepři za lubem, a svůj ostrov před nimi zachránit. Podle producenta Johna Cohena (Já, padouch) byla tato klasická mobilní hra perfektním výchozím bodem pro vznik filmu, který jeho tvůrci chtěli natočit. „Podstata hry samotné v sobě ukrývala zárodky něčeho, z čeho by mohla vzniknout výtečná animovaná komedie,“ říká. Jak to všechno dopadlo, teprve uvidíme, zatím si můžeme malé hrdiny trochu představit.

Video  Angry Birds ve filmu – trailer  - Falcon
Video se připravuje ...

Naštvaní ptáci v charakterní komedii

Clay Kaytis, který režíruje film společně s Fergalem Reillym, poznamenává, že jim fanoušci hry umožnili částečně pozměnit jejich očekávání. „Diváci předpokládají, že vědí, o čem film bude, protože hráli hru,“ popisuje, „ale pravda je taková, že tvoříme něco, co diváky překvapí, až do kina půjdou. Snažíme se natočit film, který bychom sami chtěli vidět.“

Na základní premise celé hry proto tvůrci filmu vytvořili zcela nový příběh – charakterní komedii. „Ruďas je rozhodně rozzlobený a Žluťák a Bombas mají své vlastní problémy, ale je to ve své podstatě prostě jen skupinka outsiderů,“ popisuje Reilly. „Doopravdy vám na nich záleží – nejen že mají své vlastní problémy, se kterými se potřebují vypořádat, ale navíc jsou postaveni před problém v podobě prasat. Musejí zachránit vlastní civilizaci, i když rozhodně nejsou těmi, které byste si za takovým účelem vybrali.“

Video  Angry Birds ve filmu – video  - Falcon
Video se připravuje ...

Šéfuje jim Petr Rychlý

V našich končinách se do ptačích celebrit převtělili Petr Rychlý (Ruďák), Jan Dolanský (Žluťák), Roman Štabrňák (Bombas), Vlastimil Zavřel (Leonard), Jan Šťastný (Orel Vazoun), Jan Vlasák (Soudce), Tereza Bebarová (Matylda), Martha Issová (Stela), Matěj Ruppert (Hal), dále Jana Šulcová, Miroslav Táborský, Pavel Tesař, Jan Vondráček, Otmar Brancuzský, Otakar Brousek, Pavlína Kostková a další. V originále své hlasy dosud němému týmu Angry Birds propůjčili Jason Sudeikis (Šéfové na zabití) coby Red, červený pták, který má poněkud problémy se zvládáním hněvu. Josh Gad se do světa animovaného filmu vrací po své roli v hitu Ledové království v roli rychlého Chucka a Danny McBride (Apokalypsa v Hollywoodu, Nahoru a dolů) se představí coby hlas výbušného Bomba. Na straně vepřů se objeví Bill Hader (Zataženo, občas trakaře), Maya Rudolph (Ženy sobě) se zhostí role Matildy a Peter Dinklage (Hra o trůny, X-men: Budoucí minulost) se představí coby legendární orel Mighty Eagle.

Hokej ptáky baví

Nenechte si na Blesk.cz ujít speciální „hokejové“ video, ve kterém se rozzlobení hrdinové z Ptačího ostrova vydávají na ledovou plochu. Tvůrci očekávané animované komedie Angry Birds ve filmu vytvořili spot, kterým animovaní opeřenci zdraví světový šampionát.

Video  Angry Birds ve filmu hrají hokej.  - Falcon
Video se připravuje ...

Velký ptačí přehled

Ruďák (Rudohněv) /Red

Ruďák je velmi rozzlobený pták. Žije na Ptačím ostrově, který je obydlený těmi nejnaivnějšími a nejšťastnějšími bytostmi na světě – takže není třeba vysvětlovat, že sem Ruďák jaksi nezapadá. Bezstarostné a veselé ptačí životy silně kontrastují s tím Ruďákovým: není schopen udržet si stálou práci a žije osaměle v domku na pláži.

Žluťas /Chuck

Žluťas je ve všech ohledech skutečný rychlík. Rychle přemýšlí, rychle mluví a pohybuje se ještě rychleji. Kmitá po ostrově sem a tam rychlostí blesku. Žluťák naprosto postrádá jakékoliv zábrany – takže nikdy nevíte, co z něj zrovna vypadne.

Bombas /Bomb

Bombas je tak trochu nekňuba s laskavým srdcem. Je jediným ptákem na ostrově, kterému byla diagnostikována NVP (Nepravidelná výbušná porucha), způsobující, že pokud ho někdo nebo něco překvapí či vyvede z míry, pak skutečně doslova vybouchne. Za každou cenu touží po tom, aby se svou NVP naučil zvládat, ale čeká ho ještě dlouhá cesta.

Terenc /Terence

Terenc je záhadný. Je největším ze všech ptáků, a když je třeba, umí toho využít. Komunikuje s okolím pouze hlubokým hrdelním mručením a skřeky. Vzhledem ke své nezanedbatelné velikosti se pohybuje velice pomalu, což mu dodává na hrozivosti. Všichni ze sousedství se ho tak trochu bojí.

Matylda /Matilda

Matylda je mírumilovnou a zenovou vedoucí Centra nekonečného porozumění, kde vede hodiny zvládání vzteku. Sama kdysi mívala se vztekem velké problémy, ale uvědomila si, jak pomýlené takové chování bylo, a od té doby se tak trochu uchyluje k opačnému extrému a působí až nepřirozeně vyrovnaně a vlídně.

Stela /Stella

Stela je věčným optimistou a je velice bystrá. Díky zvídavé povaze se stala jednou z předních odbornic Ptačího ostrova. Je na své sousedy hrdá a snaží se mít přehled prakticky o všem, co se v ptačí vesnici odehrálo, od její historie až po soukromé životy ostatních ptáků. Proto také víceméně zastává i úlohu turistické průvodkyně po ostrově.

Orel Vazoun /Mighty Eagle

Orel Vazoun je v ptačí komunitě legendou mýtických rozměrů. Všichni ptáci vyrůstali na písních a historkách o jeho úžasných dobrodružstvích a odvážných činech. Díky svým obřím, majestátním křídlům je jediným z ptáků, který kdy dokázal létat. Dokonce i jinak cynický Ruďák vnímá Orla Vazouna jako vzor ctnosti.

Soudce Pařátek /Judge Peckinpah

Soudce Pařátek je namyšlený řečník, který neustále druhé poučuje a poslouchá sám sebe tak rád, že se stal soudcem. Jeho venkovská soudní síň, ze které dohlíží na bezpečnou a šťastnou ptačí komunitu, obvykle zeje prázdnotou. Aby byl vyšší než ostatní, sedí na ramenou Cyruse a dívá se na ostatní spatra.

Cyrus /Cyrus

Cyrus má jedno z nejhorších povolání na Ptačím ostrově – je „nosičem“ soudce Pařátka, který mu sedí na ramenou, aby byl vyšší než kterýkoliv jiný pták v této malé komunitě a působil významněji. Jako by to nestačilo, je navíc Cyrus velmi silně alergický na materiál podšívky soudcova taláru, což znamená, že nezvladatelně a vytrvale kýchá, kdykoliv na něm soudce sedí.

Shirley /Shirley

Shirley je jednoznačně nejstarším ptákem na ostrově, ale navzdory svému pokročilému věku neztratila nic ze svého mladického elánu. Odjakživa se chovala velice přímočaře a řídila se heslem „co na srdci, to na jazyku“. Shirley se nestará o to, co si druzí myslí, a směje se vlastním vtipům a postřehům. Kdysi dávno mezi ní a Orlem Vazounem bylo něco víc – a je docela dobře možné, že jiskřičky onoho vztahu ještě stále slabě žhnou.

Hal /Hal

Hal je městský bubeník, který hraje na bonga, je pozoruhodně nadaný hudebník. Je také velice veselý a přátelský. Kvůli svému obřímu zobáku, který způsobuje, že postavou tak trochu připomíná bumerang, mívá občas jisté problémy s rovnováhou.

Bubla /Bubbles

Bubla, velký stydlín a nemluva s velice příjemným vystupováním, je miláčkem všech. Má ojedinělou schopnost nafouknout se na mnohonásobek své obvyklé velikosti, pokud je zrovna rozrušený, nebo pokud ho snad dokonce něco rozzlobilo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi