Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Známá severská krimi potřetí ve filmu: Olsenův Vzkaz v láhvi míří do kin

Video se připravuje ...
Autor: Ivan D. Hladík - 
5. května 2016
11:12

Patří mezi autory, jehož knihy se v knihkupectví sotva ohřejí. Jussi Adler-Olsen zásobuje milovníky pravé severské krimi pravidelně. Hrdinové jeho speciálního oddělení Q se na začátku června vrátí na plátna kin v příběhu Vzkaz v láhvi.

Ženu v kleci (Kvinden i buret) natočil v roce 2013 režisér Mikkel Nørgaard. V ní poprvé na plátno přivedl komisaře Carla Mørcka (Nikolaj Lie Kaas, 42) coby šéfa nově zřízeného oddělení Q. To má pod palcem nedořešené a odložené případy. Mørckovým asistentem je svérázný Assad (Fares Fares, 43). Jejich prvním společným případem je zmizení Merete Lynggaardové, populární političky.

Stejně jako literární předchůdci i tito dva si získali zájem diváků. I proto už rok nato vstoupil do kin další film podle Olsenovy knihy, Zabijáci (Fasandræberne), opět v Nørgaardově režii. Tady ústřední dvojice řeší dvacet let starou sérii vražd a znásilnění, do kterých je zapojena skupina prominentních studentů prestižní internátní školy. Film se opět líbil, i českým divákům – kino Aero praskalo ve švech.

Video Známá severská krimi série již potřetí ve filmu: Olsenův Vzkaz v láhvi přiláká milovníky thrillerů. - INT
Video se připravuje ...

Vzkaz v láhvi

Za necelý měsíc, 2. června, bude mít premiéru další z krimipříběhů, Vzkaz v láhvi (Flaskepost Fra P), tentokrát v režii Hanse Pettera Molanda. Vše začíná nevinně, v zapadlém koutě Skotska. Na tamní policejní stanici leží už dlouhý čas na okenním parapetu zapomenutá láhev. Uvnitř láhve je sotva čitelný lístek. Jisté je jen to, že první slovo je dánský výraz pro POMOC a je to napsáno krví.

Carl s Assadem za ním odkrývají případ sekt a zmizelých dvojčat, jejichž zmizení rodiče nikdy nenahlásili. I tady si hlavní role zahrají herci, které známe také v našich končinách. Oba například ztvárnili postavy ve filmu Dítě číslo 44 (Child 44, 2015), který se točil i u nás. Fares Fares si zde zahrál Alexeie Andreyeva a jeho ženu česká herečka Jana Stryková.

2695742:gallery:true:true

Jussi-Adler Olsen

Bývalý novinář, redaktor a nakladatel vystudoval politologii a filmovou vědu. Ve svých příbězích využívá témata psychických poruch (jeho otec byl psychiatr) i konspirací. Literární kariéru odstartoval knihou Alfabethuset (1997), kriminální série o kodaňském policejním oddělení Q má zatím pět dílů: Žena v kleci (2007), Zabijáci (2008), Vzkaz v láhvi (2009), Složka 64 (2010) a Marco (2012). Nyní pracuje na dalším pokračování.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi