Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V písecké galerii Sladovna můžete tisknout na téměř cokoliv

Galerie Sladovna, písek
Galerie Sladovna, písek  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
3. května 2016
15:38

Tiskařiště je název nové výstavy v písecké galerii Sladovna. Několik stanovišť nabídne dětem i dospělým možnost vyzkoušet si různé způsoby a formy tisku, seznámit se s historií nebo se vcítit do postavy vynálezce knihtisku Johannese Gutenberga. Největším lákadlem je speciální místnost, kde neplatí pravidla a tisknout se může čimkoliv na cokoliv a kamkoliv. Tiskařiště se do Sladovny přesunulo z vídeňského dětského muzea ZOOM.

Ve zrekonstruovaných sklepních prostorách Sladovny si děti vyzkouší různé techniky tisku. "Instalovány jsou staré psací stroje, sítotiskové stanoviště. Děti tu mohou tisknout na látku, linoryt. Budou vyrábět razítka," uvedl Petr Brůha z galerie.

Děti, které přemýšlely nad tím, jaké to je namočit razítko a pokusit se vylepšit doma nudnou stěnu v obývacím pokoji, si to na výstavě mohou vyzkoušet. "Děti se obléknou do bílých plášťů, půjčí si gumové boty a vydají se do speciálně vytvořené místnosti ve tvaru krychle. Ta je vyrobena ze sádrokartonu a je v ní dovoleno tisknout čímkoli na cokoli," uvedla Dobiášová. Na workshopech budou děti vytvářet originální plakáty.

V pátek 14. května začne ve Sladovně výstava věnovaná loutkám. Návštěvníky čeká loutková akademie, vrátí se v čase do loutkového pravěku a zjistí, kolik druhů loutek existuje. Sami si budou moci vyzkoušet loutky vodit a uvidí profesionální práci úspěšných českých loutkových divadel.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi