Sobota 30. března 2024
Svátek slaví Arnošt, zítra Kvido
Polojasno 22°C

Češi jsou národem internetových „stahovačů“. Zákon říká: Nelegální to není

Stahujete filmy z internetu? Neděláte nic nelegálního.
Stahujete filmy z internetu? Neděláte nic nelegálního.  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
3. května 2016
07:14

V Česku už několik let funguje řada online videopůjčoven, kde si můžeme za celkem nízký poplatek stáhnout film. Navíc nabídka je poměrně široká. Přesto Češi raději stahují přes úložiště, proti kterým bojuje řada distributorů i režisérů. Čím to je? Provozovatelé online videopůjčoven uvádí různé důvody – nedostatečnou propagaci jejich služeb – a také to, že Češi chtějí film vidět co nejdříve, což nebývá vždy možné. Jenže stahování audiovizuálního díla je podle legislativy zcela legální.

Doby, kdy jsme si chodili do videopůjčoven půjčovat filmy, už jsou nenávratně pryč. S příchodem internetu řada těchto provozoven krachla a nyní se začínají ve velkém rozvíjet tzv. online videopůjčovny. Řada z nich má v nabídce např. přes 8 000 filmů, 2 500 hodin obsahu a téměř žádná z nich si nestěžuje na nedostatek zákazníků, např. O2TV má předplaceno 200 000 tisíc diváků.

Jak potvrdil nedávný průzkum společnosti Nielsen, Čechům nedělá problém si za film zaplatit. Jde jim spíše o kvalitu obrazu, občas je mrzí absence českých titulků, ale na kvalitních filmech a seriálech rozhodně šetřit nechtějí.

Stahování není problém, sdílení už ano

„Podle legislativy v Česku je možné vytvořit si kopii audiovizuálního díla, je to zcela legální, často se hovoří o tom, že stahování díla je zločin, ale není to tak,“ řekl Blesk.cz šéf České pirátské strany Ivan Bartoš. Problém je u softwaru, kde se porušují licence a pokud si jej stáhnete a používáte, tak překračujete zákon. Stejně tak porušujete zákon, pokud film sdílíte tak, že ho nahrajete na internet a rozesíláte linky ke stažení. Tím už zákon porušujete.

Platíte za filmy? Ale komu?

Ovšem diváci často platí i službám, které jednají proti autorskému zákonu. „Češi platí za rychlé stahování např. serveru ulož.to a mají pocit, že je to tak v pořádku. Ale tyto finance se nikdy nedostanou k tvůrci díla, který na něm strávil pár let života, nicméně to už nikoho nezajímá,“ řekl Blesk.cz Tomáš Křikava z Alza. cz.

Webu ulož.to již léta vyhrožují všemožné organizace, filmoví režiséři, ale je to málo platné. Server existuje dál a spolu s ním dlouhý seznam podobných serverů. Jenže podle Bartoše z České pirátské strany se ulož.to vlastně nedopouští žádného trestného činu, protože jen poskytuje úložiště. „Problém nastává ale v momentě, kdy je někdo upozorní na autorsky chráněný obsah a oni by jej neodstranili,“ vysvětluje Bartoš.

Ze zákona totiž musí služba autorsky chráněný obsah odstranit. „Divák v tom ale nehraje negativní roli, protože on se jen snaží dostat k dílu do nejrychleji,“ dodává Bartoš. Sám ale říká, že online videoslužby jsou u nás na vzestupu a jejich obchodní modely fungují.

V zahraničí probíhají neustále zásahy proti pirátství, ale ve chvíli, kdy zmizí jeden nelegální server, objeví se další. Proč tedy Češi stále stahují nelegální obsah, když je tu tak dobrá a levná nabídka legálních půjčoven?

Mohou za to distributoři?

Nelegálnímu stahování se daří po celém světě, nejen v Česku. „Může za to politika filmových a televizních studií, které buď svůj obsah online oficiálně vůbec nedají a nebo pokud ho dají, tak ho neumí dobře prodat,“ myslí si Tomáš Vyskočil, zakladatel Filmtoro.

Jeho slova částečně potvrzuje i David Duroň z O2TV: „Politika filmových studií se mění pomalu – naštěstí se už sice rozhoupala a filmy se v digitální distribuci objeví hned po ukončení kino distribuce, ale to je málo.“  Češi zkrátka chtějí vidět film co nejdříve. Podle Daniela Kličky z HBO si Češi naopak zvykli, že za televizi se u nás neplatí. Naopak Richard Signeski z Blue Sky Film se domnívá, že za vším stojí fakt, že u nás se digitální trh vyvíjel se zpožděním za technologií.

Omezená nabídka?

Češi mají pocit, že nabídka u online videopůjčoven je omezená.Ale to není jejich chyba,“ říká Vyskočil a dodává: „Může za to ten, který filmy prodává. Kolik reklam od různých půjčoven jste za poslední roky viděli? Kolik z nich se snaží o konkurenční boj? Prakticky nikdo.“

Provozovatelé se shodují na tom, že cena za filmy je možná pro někoho problém, ale velmi ojedinělý. Větší částku si zaplatíte maximálně za nový film, jinak předplatné stojí obvykle v řádu stovek korun

Pokud vyrazíte do kina s rodinou, vyjde vás to na 1000 Kč. „Filmová novinka u nás vyjde na 55 Kč a filmové premiéry, tedy filmy, co jsou stále v kinech, stojí 75 Kč,“ říká Duroň. Problém tedy zřejmě skutečně není v ceně, ale neinformovanosti a včasné dostupnosti.

Na piráty se „kašle“

Podle Vyskočila je hlavní problém skutečně v nedostatku informací, že Češi si mohou kupovat filmy legálně a nemusí tak podporovat pirátství. Pokud si říkáte, že to tak dělá každý a že je to v pořádku, nemáte pravdu. „Na druhou stranu zásadní podíl na této situaci mají nepochybně ti, kteří by měli piráty stíhat, ale nečiní tak, nebo je jejich snaha neefektivní,“ říká Klička z HBO. „Překvapuje mě, kolik peněz se dává například České protipirátské unii, jejichž výsledky jsou prakticky neviditelné a která jediné, co umí, je strašit webem s pirátskou vlajkou, který naposledy aktualizovala v roce 2013,“ kritizuje současnou situaci Vyskočil.

haluzakovnik ( 3. května 2016 13:40 )

Jo a hlavně proč chcete buzerovat za stahování ? To je jak trestat za užívání drog ale dealera nechat bez povšimnutí. V první řadě a hlavně jediný kdo je tady snad za něco zodpovědný je majitel ULOZTO. za celý život jsem nastahoval stovky ne-li tisíce filmů, jen zřídkakdy to byl jiný server než uložto. Primárně tady působí uložto, šíří díla ve velkém a schovává se že neví, že oni jsou pouze uložiště.. Není to trochu absurdní ? To je jakobych měl plné kapsy drog a dělal že to já nic, to nějaký dealer mi dal do kapes já tady jen stojím.. lidi vytrácí se vám zdravý rozum, nejste schopni rozlišovat mezi logičností a totální debilitou..

haluzakovnik ( 3. května 2016 13:34 )

Ikdyby mi tvůrci zaplatili za to abych jejich brak sehnal legálně, tak bych stejně stahoval z ulozto. Postoj "umělců" typicky svěrák.. to se mi chce blít. To že vám lidi se*ou na kupování filmů, vy se tomu divíte ? Člověk dře jak kůň dostane za to tak akorád, na žrádlo a bydlení, divíte se že si vybere jídlo než váš brak ? To hold opět někdo není schopen pochopit že né každý se narodil se zlatým nočníkem u ***e. Taky co si vlastně dovolují, umělecká tvorba aby byla kvalitní musí mít logiku. Tzn. pokud zde budou lempli které protlačí do showbyznysu tatínek, ty pak vyrobí propadák, pak s tím vyjdou na veřejnost a běda jak se podíváš a nezaplatíš. To potom tak ta tvorba vypadá.. Umělec má dělat umění protože ho to baví, protože má talent a né pro prachy... pokud je umělec dobrý, lidé ho ocení nemusí se bát že pojde hlady, ale opravdové umělce to nezajímá, tvoří umění a lidé to poznají. Viz Jarek Nohavica, tomu jsou nějaké autorské práva ukradené a neřeší to vůbec. No a podívejme se plné haly, vyprodané lístky, úspěch velmi dobrý. Špatně se rozhodně nemá, ale multimiliardář taky není, tak jak by si to nejspíš přál ten lempl zapšklý svěrák. Velice mě těší jak se autůrci vztekaj as shola nic s tím nemůžou udělat, ani neudělají..

Xeen ( 3. května 2016 09:56 )

Jedním z problémů online půjčoven je také způsob distribuce filmů. Jedná se o streamování do prohlížeče - jenže pokud žijete v lokalitě, kde není k dispozici slušné a stabilní připojení, tak se tímto způsobem na film zkrátka nepodíváte, případně jste odkázáni na rozlišení třeba 480p. Online půjčovny vám v tomto případě neumožní si film třeba přes den stáhnout a večer se na něj pak v klidu podívat, nebo se pletu? Zkoušel jsem dvě online půjčovny a u obou to dopadlo stejně. Nedostatečná přenosová rychlost.

Zobrazit celou diskusi