Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recenze: Harry Potter – detektiv v Soho vyšetřuje ukousnuté penisy a umírající jazzmany

Recenze: Harry Potter jako detektiv v Soho vyšetřuje ukousnuté penisy a umírající jazzmany
Recenze: Harry Potter jako detektiv v Soho vyšetřuje ukousnuté penisy a umírající jazzmany  (Autor: nakladatelství Argo)
Autor: Dagmar Čechová - 
1. května 2016
14:57

Konstábl londýnské policie a čarodějův učeň Peter Grant se vrací v druhém díle knižní série Bena Aaronovitche, aby vyšetřili zvláštní úmrtí skvělých jazzmanů a ještě zvláštnější vraždy sexuchtivých mužů, kteří končí s ukousnutým penisem. Měsíc nad Soho je dokonalá fantasy pro dospělé plná napětí i humoru.

Peter Grant se po fenomenálním případu mstivého ducha z prken, jež znamenají svět, vrací v druhém příběhu s názvem Měsíc nad Soho. Právě v této londýnské části, jak se zdá, řádí vrah, a možná ne jeden. A ke všemu to vypadá, že ani jeden z nich není obyčejný člověk. Záhadně zde umírají šikovní jazzmani, a jako by to nestačilo, objevují se v ulicích mrtví muži s ukousnutým penisem. Peter jako člen speciální policejní jednotky o dvou členech pátrá po možné příčině s pomocí svého čarodějnického mistra.

Pokud jste si Aaronovitchův debutní počin Řeky Londýna užili, věřte, že Měsíc nad Soho vás bude bavit ještě víc. Druhý díl nabízí rychlejší vstup do děje, drsnější policejní případ, napínavější vyprávění a příběh, který už rozhodně není pro děti.

Ačkoliv knihu mnozí označují jako Harryho Pottera v roli policisty, Aaronovitch vytváří příběh čistě pro dospělé, který Harryho Pottera připomíná snad jen tím, že obě hlavní postavy se učí kouzlit. Peter není žádné malé děcko, navíc je zocelený službou u policie, a tak ho jen tak něco nerozhází.

Děj je akční a plný nových i starých postav a může se stát, že se v něm nebudete úplně orientovat. Předpokládá totiž znalost předchozí knihy. A také znalost londýnské mapy. Je otázka, zda vás takový detail od četby odradí, či nikoliv.

Peter Grant si je jistý v kramflecích, čtenářům servíruje suchý humor a příjemný popis protknutý historickými či geografickými detaily. Měsíc nad Soho je akčnější a zábavnější než jeho předchůdce. Aaronovitch tímto románem nabízí moderní pohádku, jež je dostatečně drsná pro dospělé, kteří milují krváky i fantasy a s ogry pobíhajícími po lese se prostě nedokážou smířit.


Ben Aaronovitch

Měsíc nad Soho

nakladatelství Argo, 2016

276 stran

Hodnocení: 100 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi