Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Svět vzpomíná na literárního velikána: Uplynulo 400 let od smrti Shakespeara

Autor: ČTK, sou - 
23. dubna 2016
12:30

Tisíce lidí po celém světě v sobotu slaví velký literární svátek. Na tento den totiž připadá čtyřsté výročí úmrtí španělského spisovatele Miguela de Cervantese i anglického dramatika Williama Shakespeara. Také proto vyhlásila v roce 1996 organizace UNESCO 23. duben Světovým dnem knihy a autorského práva.

Asi největší shakespearovské oslavy chystá na sobotu rodiště tohoto dramatika Stratford nad Avonou, kam se sjede i řada známých herců. Ti vystoupí v programu Shakespeare Live!, který zhlédne osobně i následník britského trůnu princ Charles.

Že je odkaz autora Hamleta, Othella či Romea a Julie stále živý, se přesvědčí také v Londýně, mimo jiné při promítání podél řeky Temže. Na třicítce obrazovek budou po celý víkend běžet úryvky z Shakespearových děl natočené na různých místech světa.  

Také život a dílo Miguela de Cervantese si v sobotu lidé připomenou v desítkách zemí, mimo jiné předčítáním jeho nejslavnějšího románu Don Quijote. Toto dílo, které je podle některých druhou nejpřekládanější knihou po Bibli, mohou lidé číst v devíti desítkách jazyků. V Kuala Lumpur dnes pokřtí první překlad do malajštiny.  

Angličan bohatý, Španěl chudý

V Cervantesově rodišti Alcalá de Henares organizují mimo jiné sérii přednášek britských expertů na Cervantese a španělských specialistů na Shakespeara. Oba literární velikáni, ač žili v téže době, se zřejmě nikdy nesetkali. Spory se vedou o to, zda některý z nich četl něco z díla toho druhého.  

Některá španělská média využila sobotního výročí ke srování oslav Španělska a Británie. „Jsou to dva největší velikáni světové literatury, ale historie jim neměřila a ani dnes neměří stejným metrem,“ napsal například španělský list El Mundo. V článku „Angličan bohatý, Španěl chudý“ se autor ptá, zda pojetí oslav odpovídá tomu, že Shakespeare zemřel jako dobře situovaný a bohatý muž a Cervantes skonal chudý a bez většího uznání.  

Nejspíš jen hispanoameričtí literární experti si v sobotu připomenou výročí dalšího spisovatele, který zemřel ve stejný den i rok jako Shakespeare a Cervantes. Potomek incké princezny a španělského dobyvatele, peruánský spisovatel Garcilaso de la Vega, zvaný Inca, nedosáhl tak širokého věhlasu, ale je uznáván za knihy o incké kultuře a španělském dobývání Ameriky.

rumungro ( 23. dubna 2016 19:00 )

Možná myslíte Sonety,básnickou sbírku o lásce,kterou nepřekonatelně přeložil Sládek. Jiné sonety neznám.

marais ( 23. dubna 2016 12:54 )

Sledovala jsem pořad p. HILSKÉHO na ČT ART věnované dílu Shakespeara...bylo to pěkné či poučné až na to, že nevěnoval více pozornosti sonetům z Romea a Julie, nýbrž sonetům málo známým..

Zobrazit celou diskusi