Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Český film v Cannes? Sci-fi snímek z roku 1963 se dostal do sekce Classics

Český film v Cannes? Sci-fi snímek z roku 1963 se dostal do sekce Classics.
Český film v Cannes? Sci-fi snímek z roku 1963 se dostal do sekce Classics.  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
21. dubna 2016
15:15

Snímek Ikarie XB 1 byl jako první zástupce české kinematografie vybrán do sekce Classics mezinárodního filmového festivalu ve francouzském Cannes. Digitálně zrestaurovaný sci-fi film, který počátkem 60. let natočil režisér Jindřich Polák, se následně vrátí i na plátna českých kin. V dnešní tiskové zprávě o tom informoval Národní filmový archiv (NFA). V sekci Cannes Classics jsou od roku 2004 promítány snímky velkých tvůrců světové kinematografie.

„Pro Ikarii se v Cannes rozhodli nejen proto, že je to žánrově výjimečný film, který je považován za jednu z mnoha inspirací pro Kubrickův film ‚2001: Vesmírná Odyssea‘, ale také pro vysokou kvalitu digitálního restaurování,“ uvedl generální ředitel NFA Michal Bregant. V rámci programu Cannes Classics se promítají filmové hity uplynulých dekád. Ikarie se tak objeví po boku takových děl jako je Solaris Andreje Tarkovskeho, Valmont Miloše Formana nebo Mužský rod ženský rod Jean-Luca Godarda.

„Uchvátila nás síla této neobvyklé cesty do vesmíru – výpravy, na níž se vydala naše mysl i naše smysly. Úžasná hudba i zvukový design v kombinaci s rafinovaným využitím úhlů pohledu kamery jsou hlubokou reflexí lidské duše,“ zdůvodnil výběr československého sci-fi snímku Gérald Duchaussoy, koordinátor programu Classics festivalu v Cannes.

Film Ikarie XB 1 natočil v roce 1963 režisér Jindřich Polák. Spolu s Pavlem Juráčkem byl Polák zároveň spoluautorem scénáře, který vznikl podle románu Stanislawa Lema K mrakům Magellanovým. Tvůrci snímku se obešli bez ideologických a politických stereotypů. Zaměřili se na psychologii vztahů mezi lidmi v extrémních podmínkách a zároveň nabídli originální, obrazově a zvukově podmanivou koncepci filmového vyprávění. Film se už v šedesátých letech dostala do distribuce v zahraničí. „Pamětníci dosvědčují, že v New Yorku jej zhlédl i Stanley Kubrick, když se připravoval na film 2001: Vesmírná Odyssea,“ upozorňuje NFA.

Příležitost zhlédnout digitálně zrestaurovanou verzi slavného československého snímku budou mít i čeští diváci. „Ikarie se hned po Cannes vrátí i na plátna českých kin a věříme, ze české publikum také ocení tuhle klasiku sci-fi žánru v kinech v České republice,“ uvedl Bregant.

Ikarie nebude letos jediným českým filmem v Cannes. Do sekce Quinzaine des réalisateurs byl vybrán animovaný film Happy End studenta FAMU Jana Sasky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rumungro ( 21. dubna 2016 18:51 )

Ikarius je nudná kravina, na které se procvičí mozek těch,kteří se budou snažit jej propagovat.

Zobrazit celou diskusi