Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Hra o trůny se vrací už v pondělí: Co bude s Jonem, Daenerys a Cercei?

Autor: Ivan D. Hladík - 
21. dubna 2016
14:12

Velkolepý příběh o pokrytectví a zradě, ušlechtilosti a cti, dobývání a triumfu ze Západozemí přichází pošesté. Nejsledovanější seriál v historii HBO a celosvětový televizní fenomén Hra o trůny pokračuje od 25. dubna.

I v loňském roce se stal seriál nejvíce stahovaným, předběhl Živé mrtvé (The Walking Dead) i Teorii velkého třesku (The Big Bang Theory). Diváci vzájemně natáčeli své reakce na šokující závěr minulé série, kdy jedna z hlavních a oblíbených postav Jon Snow utržil smrtelná zranění.

Skalní příznivci mají dávno načtené pokračování, přesto v pondělí k obrazovkám usednou milióny diváků v nadšeném očekávání prvních záběrů další řady. Její premiéra bude znovu u nás odvysílána stejně jako americká. Tedy ve 3:00 ráno středoevropského času z neděle na pondělí. Nové díly budou vždy uvedeny v původním znění s českými titulky. Dabované epizody budou na HBO uvedeny s mírným zpožděním. 

Pošesté 

Především do příběhu vstoupí řada nových postav, které ohrozí mocenskou rovnováhu celé země. Jon Sníh zemřel (?) na Černém hradě, Daenerys Targaryen jen o vlásek unikla smrti v bojové jámě Mereenu a Cersei Lannister byla veřejně zostuzena v ulicích Králova přístaviště.

Teď se přeživší ze všech koutů Západozemí a Essosu spojí, aby čelili svému nejistému osudu... V oficiální synopsi moc zásadních informací nenajdeme. Další ovšem můžeme čerpat díky části scénáře, která unikla na internet. V té se kněžka Kinvara domnívá, že Daenerys je vtělením legendárního Azora Ahaiema. On měl porazit mečem ohně zvaným Světlonoš o Dlouhé noci Jiné.

Každopádně si můžeme být jisti, že i tato řada nabídne nové zvraty a napínavé okamžiky, které na rozdíl od oblíbených hrdinů můžeme sledovat v pohodlí obýváku. Šestá řada se natáčela v Severním Irsku, Španělsku a Chorvatsku.

Novými členy hereckého obsazení šesté řady jsou Max Von Sydow (Vymítač ďábla) v roli Tříokého havrana; Freddie Stroma (Harry Potter) v roli Dickona Tarlyho, Samwellova mladšího bratra; James Faulkner (Panství Downton) v roli Randylla Tarlyho, Samwellova a Dickonova otce; Pilou Asbaek (Borgen) v roli Eurona Greyjoye, Theonova strýce a mladšího bratra Balona Greyjoye, vládce Železných ostrovů; Richard E. Grant (Panství Downton); Essie Davisová (Babadook); Souad Faressová (Pronásledovaná) a Ian McShane (Deadwood). 

Co je Hra o trůny 

Pokud byste náhodou až teď chtěli přičichnout k tématu, o kterém se mluví, uvedeme vás do obrazu. Velevýpravný seriál Hra o trůny vznikl na motivy bestsellerové fantasy ságy George R. R. Martina (je i výkonným producentem seriálu).

Přenese vás do mýtické říše Západozemí, kde „léta a zimy trvají celé roky a touha po moci je věčná“. Série Martinových knih Písně ledu a ohně byla sice předobrazem televizním scénářům, ale odchylky mezi nimi jsou a tvůrci se tím netají.

Video V pondělí budou i čeští fanoušci tajit dech: šestá série Hry o trůny začíná - HBO
Video se připravuje ...

Děj seriálu se odehrává na půdě Západozemí a Východních zemí. Zemí cloumají intriky, zrady a hry o moc, ve kterých se dá jen zvítězit nebo prohrát i poslední vzdech. „Nejvíc mě ovlivnil Tolkien,“ přiznává R. R. Martin. „Líbí se mi také sci-fi detektivky. Nebo třeba rád vytvářím postavy z klasického románu, které okořením špetkou temného hororu. Rozhodně se nedržím v hranicích jednoho žánru, ale beru si od každého kousek a pak to všechno smíchám dohromady, je v tom pro mě hodně zajímavý zdroj energie.“

Baví je šokovat 

Za seriálem plným chrabrých hrdinů, krásných žen, magie a draků stojí producenti David Benioff, D. B. Weiss a Bryan Cogman, který je zároveň i scenáristou. „Baví nás dělat šokující věci,“ prozradil v jednom z rozhovorů Cogman. „Minulá sezóna byla hodně temná a znepokojující. Postavy jsme nechali projít peklem, ale bylo to velmi pečlivě promyšlené peklo.“

Cogman také prozradil, na čem si dali záležet v novém pokračování. „Srozumitelnost postav a jejich motivace je to, co nesmíme ztratit z dohledu. I když věříme, že ty postavy už divák zná skrz naskrz.“

Hra o trůny nashromáždila od premiérového roku 2011 neuvěřitelných 86 nominací na prestižní ocenění Emmy (pětkrát za sebou byla nominována v kategorii Nejlepší dramatický seriál) a proměnila jich celkem 26. V Roce 2015 si seriál odnesl rekordních 12 trofejí – zvítězil mimo jiné v kategoriích Nejlepší dramatický seriál, Nejlepší scénář (David Benioff a Dan Weiss), Nejlepší režie (David Nutter) a Nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli (Peter Dinklage).

Xeen ( 21. dubna 2016 20:15 )

A přitom se může dívat na klenoty jako Ordinace, Náměstíčko, Vesnička, Parčíček, Big Brother, Česko hledá superstar nebo jinou hodnotnou českou tvorbu..

kadlicek ( 21. dubna 2016 18:13 )

Ja neviém, že daktó móže ztrácať čas čučániém na takúto fantasmagorýckú hovedzinu. A pritem u nás v Češsku vytvoríli predný spisováteljá a režiséry seriále ktoré nik na celom svetě němóže prekonáť v ich umeléckej hodnótě. Ako príklád bych za všetké uviédol trebárs také klenóty, ako boly trebárs "Muž na radníci" či "Žencká za pultom".

Zobrazit celou diskusi