Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Recenze: Kniha náboženství vám otevře nové světy. A třeba pochopíte i džihád muslimů

Kniha náboženství
Kniha náboženství  (Autor: Euromedia Group)
Autor: ph - 
11. dubna 2016
09:34

Všichni lidé potřebují bohy, napsal kdysi Homér. A přestože by v současném silně ateistickém Česku našel nejspíš spoustu odpůrců tohoto tvrzení, je náboženství už od pravěku fenoménem, který od základu ovlivnil lidstvo i to, kým v současné době jsme. Náboženství je zároveň pojmem neuvěřitelně komplikovaným, různorodým a leckdy velmi těžko uchopitelným. Tento fenomén se alespoň částečně snaží rozkrýt Kniha náboženství z edice Universum z Euromedia Group.

Kniha náboženství se snaží srozumitelně vysvětlit hlavní světová vyznání a případně jejich odnože. Stručným a hutným výkladem čtenáři vysvětluje základní pojmy a principy daného náboženského směru, nechybí ani vysvětlení odborných výrazů, seznámení se s pozicí hlavního představitele či představitelů, a autoři využili i různých diagramů a grafických pojmů. A vše pochopitelně začíná stručnou historií a úvodem. Ale podívejme se podrobněji na jedno ze světových náboženství…

Například v poslední době často zmiňovaný islám. Během chvilky se dozvíte, že se jedná o relativně mladý náboženský směr, který vznikl v roce 610, byť ho jeho stoupenci považují za starobylou víru. V přehledné časové ose se pak dozvíte všechny zásadní milníky náboženského směru, který po celém světě vyznává zhruba 1,5 miliardy lidí. Srozumitelně se seznámíte také s historií a hlavními pojmy. Přečtete si příběh Muhammada ibn Abdulláha, který je podle muslimů posledním poslem Božím a jehož rodištěm byla Mekka, která se díky němu stala nejsvětějším městem islámské víry.

Proroku Muhammadovi také Bůh zjevil knihu Korán, o které se v publikaci rovněž dozvíte vše důležité, včetně pro neznalé zásadní informace, že ať tuto knihu otevřete v jakémkoliv místě, nabízí se čtenáři ujištění o Boží vůli prostřednictvím súr (kapitol), jejichž jméno je často odvozeno z příběhu, tématu či pravdy, kterou obsahují.

Přehledně a jasně je vysvětleno také všech pět pilířů islámu, seznámení se s postavou imáma i s jednotlivými směry islámu, na které se štěpí. A dozvíte se také mnoho o pojmech, které se v posledních letech staly doslovy strašákem – o islámském právu šaría nebo džihádu, jehož skutečný význam často vůbec neznáme a který spočívá zejména v neustálém zápasu každého muslima proti osobnímu hříchu. Kniha náboženství zkrátka nabízí o každém náboženství vždy to nejpodstatnější, psané přehledným jazykem, který si brzy oblíbíte.  

Na první pohled informačně nabitá publikace působí možná trochu příliš komplikovaným dojmem. Přece jen zorientovat se v téhle věci není jednoduché. Pokud se ale do zkoumání této knihy pustíte podrobněji, rychle si najdete systém, díky kterému se během několika minut obstojně seznámíte s tím vyznáním, které vás zajímá. Mít tuhle publikaci v domácí knihovně se zkrátka a dobře neztratí, pomůže vám pochopit lidi ve vašem okolí a dost možná i vás samotné.

Kolektiv autorů

Kniha náboženství

Vydala Euromedia Group, k.s. – Knižní klub v edici Universum

352 stran

Hodnocení: 90 % 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ollina ( 11. dubna 2016 10:22 )

Islám je zlo, netřeba natírat na růžovo

andorea ( 11. dubna 2016 10:22 )

Tak tohle leda tak na podpal do krbu.

Digitt ( 11. dubna 2016 09:46 )

Jen tupá ovce potřebuje imaginárního všemocnýho bambuláka

Zobrazit celou diskusi