Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Napoleon je v Paříži za vyhnance. Vystavují tu i jeho intimní garderobu

Autor: ČTK, kle - 
6. dubna 2016
19:40

Poprvé v historii jsou ve francouzském národním vojenském muzeu v Paříži k vidění Napoleonovy předměty z domu na ostrově Svaté Heleny. Tady Napoleon žil ve vyhnanství až do své smrti v roce 1821. Návštěvníci si tak mohou udělat představu o vlhkém a krysami prolezlém domě, kde někdejší císař coby zajatec britské vlády trávil svá poslední léta, obklopen knihami a vzpomínkami.

V Musée de l'Armée je vystaveno 240 předmětů – uměleckých děl, nábytku, dokumentů a dalších Napoleonových věcí. K vidění je i jeho vana, polní lůžko, uniforma a Napoleonův slavný dvourohý klobouk. Vystaveny jsou i předměty intimnějšího rázu, například Napoleonovo spodní prádlo, župan či trepky.

Dům zvaný Longwood House byl vybaven velice jednoduše. „Napoleon si ale přivezl 50 krabic s osobními předměty a některými pozoruhodnými kousky, mezi nimiž byl například slavný sevreský porcelán,“ řekl agentuře AP jeden z kurátorů výstavy Michel Dancoisne-Martineau. Lidé podle něj budou moci nahlédnout do „exilu panovníka – na nuzné místo s některými skvělými vzpomínkami“.

Součástí výstavy jsou i krátké filmy o Longwood House, který patří Francii od roku 1858, kdy ho zakoupila.

Vojevůdce zahradníkem

Napoleon žil na Svaté Heleně od roku 1815, když tam byl deportován po neúspěšné bitvě u Waterloo. Společnost mu tam dělalo asi 20 lidí. První léta trávil psaním vzpomínek, říká Dancoisne-Martineau. „Od roku 1818 už si ale nedělal iluze. Čas od času se do něčeho pustil, ale spíš než psaní se věnoval zahradničení,“ řekl kurátor.

Napoleon Bonaparte zemřel ve věku necelých 52 let. Objevily se teorie, že byl postupně otráven, podle vědců ale nejspíš zemřel na rakovinu žaludku.

Milovníci historie budou moci ostrov Svaté Heleny brzy navštívit osobně, v květnu tam totiž bude otevřeno první letiště a z jihoafrického Johannesburgu začne na ostrov létat společnost Comair. Místní úřady doufají, že očekávaný turistický boom pomůže ekonomice a povede k finanční soběstačnosti odlehlého ostrova se zhruba 4500 obyvatel. Svatá Helena je britským zámořským územím a cesta lodí na ostrov z Kapského Města trvá pět dní.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi