Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dr. House prodává zbraně a zabíjí lidi. Seriál Noční recepční konečně v Česku

Autor: AMC, Ivan D. Hladík - 
4. dubna 2016
11:23

Není to zase tak často, abychom si na to zvykli. Přesto se stává, že na obrazovky vtrhne seriál, který nás nutí nespat, hlídat si v programu další díl a způsobuje mrazení. Přesně tím se stal i Noční recepční, vysílaný současně ve světě i u nás na stanici AMC.

Šestidílná minisérie Noční recepční (The Night manager) byla natočena na motivy mezinárodního bestselleru Johan le Carrého. Ačkoliv tento spisovatel svou knihu napsal před dvaceti lety, v rukou scenáristy Davida Farra se proměnil ve žhavé nadčasové téma, odehrávající se nyní.

Po úvodních titulcích se ocitáme v exotické Káhiře uprostřed arabského světa. Sympaťák s tváří Toma Hiddlestona (Thor), bývalý voják Jonathan Pine zahodil zbraně a pracuje jako noční recepční v hotelu Nefertiti. Při jedné z jeho směn mu krásná Sophie Alekan, milenka mocného a nebezpečného majitele hotelu, svěří šokující a inkriminující důkazy o nelegálním obchodu se zbraněmi. Pine kontaktuje svého známého na britské ambasádě a tím si otevře dveře do děsivé blízkosti chladnokrevného obchodníka se zbraněmi Richarda Ropera (Hugh Laurie).

Sophie umírá a Pine mizí daleko ve Švýcarsku, aby zapomněl. Richard Roper se ale znovu objevuje. Pine také poznává Angelu Burrovou, vládní protikorupční agentku, která se vším, co má k dispozici, vyráží za jediným cílem – zničením Ropera a jeho říše. Spolu s Jonathanem vymyslí ďábelský plán. Infiltrují Jonathana mezi Roperovy blízké a ačkoliv je v neustálém nebezpečí, čelí nejen Roperovi, ale i zkorumpovaným vládám, daří se mu pronikat stále blíž a realizovat svou pomstu.

Video  Noční recepční - oficiální trailer  - AMC
Video se připravuje ...

Seriál se odehrává v neskutečných kulisách Blízkého Východu, na Mallorce i v Londýně. Jonathan Pine, tedy Tom Hiddleston je charismatický, tajuplný, odhodlaný stejně, jako Hugh Laurie dokonalý záporák – chladnokrevný, arogantní, tvrdý. Autoři si snad ani nemohli vybrat lepší obsazení. Samozřejmě došlo i na krásné ženy, ostře nabité zbraně a excelentní výbuchy. Noční recepční nabízí vše, co od správné špionážní akce očekáváme. Jako Bond v realističtějším podání. Těch šest dílů uteklo jako voda, ale ještě před koncem dostali diváci zprávu, kterou si toužebně přáli slyšet – další řada bude. Možná tedy, že Roper zdaleka neřekl poslední slovo a Pine si ještě úplně oddechnout nemůže...

Rozehraný jako symfonie

I sám autor, spisovatel John le Carré, byl nadšen. „Byl to jeden z nečekaných zázraků mého spisovatelského života: román, který jsem napsal téměř před dvaceti lety, který ležel pohřbený hluboko v archivu jedné velké produkční společnosti, která sice kdysi koupila práva, ale nikdy se nedostala k tomu, aby román zfilmovala, najednou ožívá a je převyprávěn pro naši dobu. A jak!“ napsal v dopisu scenáristovi série. „Nikdy jsem nechtěl udělat film z knihy. Ani teď vlastně ne. O celé symfonii, kterou se Noční recepční stal, můžu jenom říct, že oživují slavnou éru 70. let minulého století.“ A jak se svými rolemi byli spokojeni hlavní představitelé?

Film Noční recepční. Hugh Laurie aTom Hiddlestone Film Noční recepční. Hugh Laurie aTom Hiddlestone | AMC

Tom Hiddlestone a Hugh Laurie

Mohl byste nám říct něco o Jonathanu Pineovi?

Tom Hiddlestone (TH): Na počátku příběhu je to taková ztracená duše. Je záhadou pro všechny kolem i pro sebe – uniforma a obličej, který si nasazuje pře ostatními, je pouhou maskou, která mu dovolí skrývat, kým vlastně je. Za perfektně upraveným třídílným oblekem, pečlivě uvázanou kravatou, naleštěnými černými polobotkami a dokonalými způsoby, není téměř žádný charakter, protože ho sžírá pocit viny z minulosti.

Co vás na projektu lákalo nejvíce?

TH: Přečetl jsem si první epizodu a hned od začátku mě příběh i postava úplně pohltili. Scénář byl strhující. Zahrát si Pinea mě lákalo, protože jsem věděl, že jako herec budu muset zapojit všechny své intelektuální a fyzické schopnosti, protože je to agent v terénu, je však dost chytrý na to, aby zvládl utajení. Líbila se mně jeho vznešenost, odvaha a moralita.

Hugh Laurie (HL): Ten příběh mně připadal neskutečně strhující, téměř mytický. Nemám žádné schopnosti nebo nadání pro produkci, ale tehdy jedinkrát v mém životě jsem měl nutkání koupit filmová práva. Ale to neznamená, že bych si mohl dělat zásluhy za to, že se ta věc dala do pohybu. Jen jsem řekl producentům, že bych se natáčení rád zúčastnil, jako herec, v cateringu, udělal bych cokoliv, aby se to natočilo – prostě jsem chtěl být u toho.

Seriál má velkou produkci, natáčí se na mnoha místech.

TH: Lokace jsou úžasné, opravdu. Příběh má obrovský rozsah i ambice. Lokace, které jsme navštívili, mu daly patřičný charakter. Odehrává se v Káhiře během arabského jara, ve švýcarských Alpách, Londýně a Devonu v Anglii, turecko-syrské hranici, v Istanbulu a Monaku.

HL: To je důvod, proč lidé nemají herce rádi – mimochodem jeden z mnoha důvodů – protože neexistuje žádný pádný důvod, proč bych se měl zrovna já ocitnout na takových nádherných místech. Absolutně žádný. Začali jsme ve Švýcarsku, které je kulisou pro nenápadný hotel, jak napovídá název. Je to nádhera, když otevřete okno z ložnice a vidíte, jak na vás z výšky zírá Matterhorn.

Film Noční recepční, Tom Hiddlestone Film Noční recepční, Tom Hiddlestone | AMC

Jaký byl přínos oskarové režisérky Susanne Bier?

TH: Susanne je bojovník za pravdu a má mimořádně dbá na to, aby jednotlivé epizody seriálu byly přirozené a uvěřitelné. Ve špionážním thrilleru – nebo v čemkoli, co vyžaduje soudržnost – se snadno sklouzne ke kompromisům, řeknete si, že to vypadá dobře, nebo že je to jednodušší z hlediska natáčecího plánu. Vždy se dá vymluvit na to, že si toho divák nevšimne, ale divák si toho vždycky všimne, a ona také.

HL: Ona je „Night Manager“. Její vize, její vkus, její přístup určoval každičkou část natáčení, bylo neskutečné s ní pracovat. Sice nemůžu říct, že bychom spolu ve všem souhlasili, protože to tak není – vlastně když jsme se setkali poprvé, jedna z mála věcí, na které jsme se shodli, bylo, že se asi nikdy neshodneme.

Když se Roper setká s Pinem ve Švýcarsku, zdá se, že jej k němu hned něco přitahuje, že jej na něm hned něco zajímá – co to podle vás je?

HL: Jak by někdo mohl odolat Tomu Hiddlestonovi? To je nemožné. Myslím si, že Roper, bez ohledu na jeho ničemnost a obludné konspirace, hledá určitou symetrii. Hledá něco víc, než jen peníze – souputníka, s kterým by mohl sdílet radost, vítězství, celou cestu, dobrodružství, a myslím si, že v Pineovi nachází svůj protějšek. Nebo jinou verzi sama sebe. Poznává někoho, komu by mohl předat svou říši. Má svého šaška, válečníka, básníka, hledá lidi, kteří by si s ním mohli sednout za stůl a v Pineovi vidí vhodného člověka, který by mohl dotvořit jeho dvůr.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi