Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čtyřicet let žila s Harapesem: Zemřela Jiřina Topolová, jediná žena v umělecké rodině

Zemřela Jiřina Topolová, jediná žena v umělecké rodině: Čtyřicet let žila i s Harapesem.
Zemřela Jiřina Topolová, jediná žena v umělecké rodině: Čtyřicet let žila i s Harapesem.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: dce - 
30. března 2016
19:00

Jiřina Topolová (†85) zemřela podle serveru Lidovky.cz ve svém bytě o Velikonocích. Byla manželkou známého dramatika a básníka Josefa Topola (†80) a matkou hudebníka Filipa (†48) a spisovatele Jáchyma Topolových (53).

Jiřina Topolová žila vskutku poutavý život plný dobrodružství a zajímavých osobností. Narodila se v roce 1931 jako dcera spisovatele Karla Schulze, který je autorem románu Kámen a bolest, historického románu o životě Michelangela Buonarrotiho. Topolová vystudovala zdravotní školu a jako patnáctiletá na konci války ošetřovala v terezínském táboře tyfové pacienty.

Dostala se i do okruhu přátel Václava Havla, který ji také představil jejímu budoucímu manželovi Josefu Topolovi. Se známým českých dramatikem a básníkem pak vychovala dva syny Filipa a Jáchyma, kteří se oba dali na uměleckou dráhu.

Za svůj život se pohybovala mezi těmi nejzajímavějšími lidmi své doby – přátelila se s Violou Fischerovou, Anastázem Opaskem nebo Janem Zábranou. Více jak čtyřicet let také žila na Malé Straně doslova v jedné domácnosti s Vlastimilem Harapesem.

Koupil jsem si půlku domu,“ přiznal před lety Harapes Blesku s tím, že dlouhá léta žil takřka v jedné domácnosti s Topolovými. I jejich dva syny bral jako vlastní. Filipovi pomohl sehnat i byt.

Magda Pelcová ( 17. července 2023 07:15 )

Ano, je to tak.

Ruudazvostravy ( 31. března 2016 12:06 )

 Tý býku,krásná to žena.To musel bejt Háravejpes totál stopořenej.A co mjel za roly Wendelýn Hawloic,ten čučel klýčovou dírkou a hrál sy za dveřma vreckovej bylyjár?

kurnika ( 31. března 2016 09:44 )

Nadpis tohoto článku aspiruje na Nejhloupější titulek roku Blesková žumpa zase perlí

trhnisinadledvinkou ( 31. března 2016 08:59 )

taky mě to zarazilo, pěkná blbost

pajato73 ( 31. března 2016 07:20 )

jezisi co to je?? Nechapu nic z clanku a na fotce ani nepoznam zenskou...

Zobrazit celou diskusi