Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recenze: Válka v přímém přenosu aneb deníky našich pradědečků

Recenze: Válka v přímém přenosu aneb deníky našich pradědečků
Recenze: Válka v přímém přenosu aneb deníky našich pradědečků  (Autor: nakladatelství Argo)
Autor: Etienne Blaha - 
31. března 2016
07:45

Zatímco dnes je komunikace vojáků s rodinami poměrně jednoduchá, za 1. světové války existovala pouze jedna možnost. Papír a tužka. A právě deníky a písemnosti zbylé po Češích bojujících na obou stranách konfliktu jsou základem knihy Přišel befel od císaře pána.

Soubor dokumentů dalo dohromady duo Pavla Horáková a Jiří Kamen za vydatné pomoci potomků bojujících Čechů. Jedná se o unikátní ukázku myšlení a mentality tehdejších vojáků, z nichž ani jeden si válku nepřál.

Je znát výrazná snaha autorů nenarušit atmosféru doby, která ze zápisků dýchá. To je plusem a zároveň i minusem celé publikace. Pokud někdo nezná úplně reálie »Velké války« nebo když se autor zápisku odkáže na část deníku, která bohužel není zveřejněná, tak se čtenář lehce ztratí. Smysl navíc postrádá rádoby poutavé vyprávění patnáctileté budoucí spisovatelky Jarmily Glazarové, které se války skoro nedotýká.

Nic to však nemění na tom, že vyjádřené pocity, zážitky či popisy míst i přes odstup sta let ukazují, jak jsme si vlastně s našimi předky blízcí. Podobné myšlení, stejné uvažování v různých situacích, ale zároveň pochybnosti nad hodnotami a strach. Vše je pořád aktuální a z knížky dobře citelné.


Pavla Horáková, Jiří Kamen

Přišel befel od císaře pána

Argo, 2015

296 stran

Hodnocení: 70 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi