Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Krtečka a Pandu začne jako první vysílat čínská televize. Česko musí počkat

Autor: ČTK - 
24. března 2016
14:48

Nové krátké filmy se slavným animovaným Krtečkem, které vznikly v čínských studiích, se začnou v Číně vysílat v pondělí. V Česku pilotní díl uvede ten samý den u příležitosti tuzemské návštěvy čínského prezidenta televize Barrandov spojená s čínskou společností CEFC. Celá první série v počtu 26 dílů by se měla v Česku objevit od léta. O tom, která televize je bude vysílat, se zatím jedná. ČTK to řekla Karolína Milerová, vnučka tvůrce oblíbeného kresleného Krtka.

Nové filmy s ním vznikají v koprodukci čínské společnosti CCTV Animation a Milerové firmy Little mole cartoon, do níž jako investor a společník s minoritním podílem také vstoupila čínská společnost CEFC, jež v Česku masivně investuje. Na investici se čínská televize a Milerové společnost podílejí napůl, koprodukční smlouva zaručuje, že vysílací práva budou mít obě strany.

Video Krteček a panda - CCTV
Video se připravuje ...

Uzavřenou premiéru měl pilotní díl, v němž Krtek dostal 3D podobu, před rokem na Hradě u příležitosti návštěvy čínské vládní delegace. Seriál vzniká v produkci čínské státní televize CCTV, podpisu smlouvy asistovali v roce 2014 v Číně prezidenti obou zemí. Miloš Zeman Krtka propagoval jako jeden ze symbolů České republiky.

Ještě před uvedením nového Krtečka jede Milerová během Velikonoc do Číny. V pondělí bude mít televize CCTV mezinárodní tiskovou konferenci, která slavnostně spustí vysílání nové série s Krtkem v Číně a která se také koná u příležitosti návštěvy čínského prezidenta v ČR, říká Milerová. V úterý se vrátí do Prahy, aby se na Hradě zúčastnila večeře obou prezidentů.

Prvních 26 dílů je hotových a připravených i pro českou postprodukci, aby mohly být uvedeny i v tuzemské televizi, říká Milerová. Která to bude, není zatím zřejmé. Dříve se mluvilo jen o České televizi, pondělní program naznačuje, že ve hře může být i soukromá televize Barrandov. Tu provozuje koncern Empresa Media, do něhož loni vstoupila CEFC, její jednatel Jaromír Soukup byl při podpisu dohody doprováten jeho přítelkyní a herečkou Kateřinou Brožovou.

Video Pavel Nedvěd je jako Krteček, řekl Zeman čínskému vůdci - David Vaníček
Video se připravuje ...

Česká verze filmů bude mít upravenou hudbu, znělku i délku, čínské díly série jsou delší. Autorem hudby pro české verze je herec, dabér a hudebník Jan Maxián, bývalý člen kapely Nightwork. Na konečné podobě filmů se podílí i český tým, výtvarná podoba nového Krtečka je ale zcela v rukou čínských partnerů.

"Kreativní dozor mám ale já, stejně jako nad vším, co naše společnost produkuje," říká vnučka slavného dědečka. Dodává, že přenést dvojrozměrnou kresbu do 3D je náročný proces, sama někdy vzala tužku a posouvala čárku podle toho, jak by podle ní postavičce, která ji provází celý život, lépe svědčila.

Milerová věří, že uvedení nové série s Krtkem přinese i oživení zájmu o původního Krtka. Ten ve třech rozměrech může podle ní zaujmout děti starší, klasického Krtka mají rády ty nejmenší. Krtek se v nových dílech dostane do Číny a s pandou a dalšími zvířátky prožívá nová dobrodružství. To, že si nové filmy zachovají kvalitu těch předchozích, podle Milerové garantuje i účast uznávané asijské animátorky a režisérky, s níž se Miler osobně znal.

Dětmi milované Milerovo dílo je po autorově smrti předmětem soudních sporů. Jeho vnučka je ve sporu se správkyní Milerova dědictví Milenou Fischerovou, byť tvrdí, že držitelkami autorských práv jsou obě - avšak každá pro jinou oblast na trhu. S postavou Krtka pracuje ale i výtvarníkova dcera Kateřina, která vydává své ilustrované knížky. S tím vnučka nesouhlasí, Kateřina Milerová ale podle svého advokáta pracuje na základě licenční smlouvy uzavřené se Zdeňkem Milerem.

Přečtěte si: Vše o návštěvě čínského prezidenta v Praze

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi