Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Opulentní fotografie slavných jsou opět v Česku: David LaChapelle vystavuje v Praze

Autor: ČTK - 
22. března 2016
13:28

Rozměrné, opulentně vyhlížející a barvami překypující fotografie slavného amerického fotografa Davida LaChapella vystavuje ode dneška pražská galerie Dvorak Sec Contemporary (DSC). Do 7. května se mohou návštěvníci přijít podívat, čím se někdejší fotograf módních a reklamních témat zabývá v době, kdy se rozhodl pro volnou tvorbu. Jeho tématem se stala především příroda, ekologie, postapokalyptické vize či ztvárnění témat z historie či dějin křesťanství.

Třiapadesátiletý LaChapelle se proslavil při fotografování celebrit a módy. Jeho díla nepostrádají surrealistický nádech a jsou kritikou konzumního materialismu. Slavné a draze prodávané jsou jeho velkoformátové barevné snímky zobrazující změti nahých lidí v extatických pozicích v prostředí, která evokují jak exkluzivní místa, tak dno společnosti.

V jedné ze svých sérií přinesl svou představu dnešního Ježíše Krista, kterého aranžuje do známých biblických výjevů a obklopuje ho těmi, jimiž by se pravděpodobně on dnes obklopoval – lidmi z okraje společnosti. Ale i snímky slavných lidí nebývaly pouhými portréty, LaChapellovi se vždy fotografovanou celebritu podařilo přesvědčit, aby na snímku sama sebe trochu shodila.

Na výstavě nebude chybět slavný portrét největší LaChapellovy múzy, transsexuální modelky Amandy Lepore, která se na snímku Addicted to Diamonds namísto kokainu chystá šňupat diamanty. Mezi dalšími slavnými díly je i snímek Rape of Africa, na němž se nechal inspirovat obrazem Sandra Botticelliho Venuše a Mars, a v dalším plánu poukazuje na devastaci přírody. V Praze je vystaven tisk o rozměrech asi dvakrát tři metry, menší snímek se před čtyřmi lety v aukci prodal za 45 000 dolarů (asi milion korun).

Vystavovat se bude i jeho doposud nejdražší dílo ze série Once In the Garden, jímž je portrét transsexuální modelky Carmen Carrera, který se na charitativní aukci ve Vídni vydražil v přepočtu za téměř pět milionů korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi