Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Recenze: Záhadný zločin u kostela potrápí středověkého lékaře

Recenze: Záhadný zločin u kostela potrápí středověkého lékaře
Recenze: Záhadný zločin u kostela potrápí středověkého lékaře  (Autor: nakladatelství Euromedia)
Autor: Dagmar Čechová - 
12. března 2016
15:32

Když ve středověkém venkovském městě najdou u kostela mrtvého nočního strážného, všichni si myslí, že ho zabil krvelačný vlk. Jen Hugh de Singleton, lékař a bailiff panství místního lorda, tím není tak úplně přesvědčen. A rozjíždí pátrání po vlkovi a později po dvounohém vrahovi strážného.

Mladého a nadějného nočního strážného Alana najdou jednoho dne mrtvého v křoví u kostela. Celé panství je na nohách - vypadá to, že tu mají nebezpečnou škodnou. Místní lékař Hugh de Singleton ovšem pochybuje, že by vlka zajímaly boty mrtvého, které mu zmizely z nohou.

Jako bailiff na panství začne po vrahovi pátrat. Hledání odpovědí ho zavede do mnoha nebezpečných situací, které ho málem stojí krk. Není to ale jeho mrtvola která se nakonec objeví v lese. A Hugh musí pátrat i po vrahovi dalšího muže.

Historická detektivka ze středověké Anglie je plná záhad, ale i zajímavých dobových reálií. Autor knihy Mel Starr dějiny středověk studoval a dokonce i vyučoval. Ve svých románech čtenáře zavádí do bezchybného dobového prostředí vyplněného postavami s problémy lidí ze středověku. Nabízí tak drobný náhled do života v té době i možnost okusit její atmosféru.

Detektivní zápletka není nijak složitá - i pro čtenáře bez znalosti dalších detailů je poměrně jednoduché vydedukovat, jak se události v knize seběhly. Oproti prvnímu dílu je Zločin u kostela pomalejší, co se týká tempa příběhu. Nedá se ovšem říci, že by to bylo na škodu.

V tomto románu jakoby šlo spíše právě o uvedení čtenáře do života a doby. Kniha postrádá i jisté napětí, které je vlastní moderním detektivkám a především thrillerům. Rozhodně to ale nepovažujte za mínus - žánr, téma, i zvolená doba a psychika postav (zejména té hlavní) přesně odpovídají udanému tempu.

Mel Starr má výjimečnou schopnost čtenáře vtáhnout do díla, i když jeho kniha vlastně neobsahuje žádné žhavé senzace. Knihu Zločin u kostela považujte za příjemné oddechové čtení, které člověka možná vzdělá a určitě si ho podmaní.


Mel Starr

Zločin u kostela

nakladatelství Knižní klub, 2016

256 stran

Hodnocení: 85%

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi