Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Recenze: Peklo v ráji popisuje utrpení ve válečném Iráku na vlastní oči

Recenze: Peklo v ráji popisuje utrpení ve válečném Iráku na vlastní oči.
Recenze: Peklo v ráji popisuje utrpení ve válečném Iráku na vlastní oči.  (Autor: nakladatelství Dokořán)
Autor: Richard Veselý - 
24. února 2016
14:45

Špína, chudoba, chaos a každodenní nebezpečí smrti. Tak popisuje Irák v letech 2003 a 2004 polský válečný reportér Pawel Smolenski. Ten zemi kvůli své práci mnohokrát navštívil a celkem v ní strávil řadu týdnů.

Smolenski v knize Irák – Peklo v ráji popisuje blízkovýchodní zemi na konci vládnutí diktátora Saddáma Husajna a po jeho skončení. „Když Američané dobyli Bagdád, byl jsem se podívat v jednom z jeho paláců. Viděl jsem tam čtyřicet šest párů zlatých dveří, tisíce čtverečních metrů podlah vyložených nejdražší terakotou; jedna malá dlaždice stála i pět set dolarů. Bylo to absurdní, naprosto nepotřebné bohatství, luxus a přepych, které mohla zrodit jen choroba duše,“ popsal novinář Saddámův palác.

Smolenski ve své knize popisuje hlavně život v ulicích Bagdádu, který viděl na vlastní oči nebo mu ho popisovali tamní obyvatelé. Jak vládou všemocného tyrana, tak následnou válkou trpěli totiž především oni. Zasáhly je Husajnovy politické čistky, válka s Íránem, úpadek i opakovaný válečný rozvrat země a smrt hrozící na každém rohu. „Včera byli hlavní zprávou Američané mučící Iráčany ve vězení Abú Ghrajb. Dnes rukojmí, jimž mudžáhidé stínají hlavy. Ukazuje se, že je v tom veliký rozdíl – zemřít při výbuchu bomby, po zásahu kulkou, nebo být sťat mečem. Uříznutá hlava se okamžitě ocitne na první straně,“ napsal Smolenski. Ten se v Iráku mnohokrát ocitl v ohrožení života, ať už během bojů v ulicích, při podezření z toho, že je Američan, nebo ve chvíli, kdy se dostal mezi irácké bojovníky do jejich tajného úkrytu.

Jediným minusem knihy je zřejmě to, že v ní chybí jakákoliv aktualizace dění ze současnosti - a to i přes to, že autor do Iráku stále jezdí. Smolenski v úvodu toto »opomenutí« sám vysvětlil tím, že už by materiálu bylo příliš. Třináct let staré reportáže tak mohou nyní, dávno po americké invazi, v době uprchlické krize a řádění fanatiků z Islámského státu působit jako dávno neaktuální. Je to ale jinak. Smolenski ve svých reportážích poutavě popisuje, jak některé současné blízkovýchodní problémy začínaly. Popisuje dobu, ve které rostly zárodky deziluze, náboženského fanatismu nebo dalšího válečného šílenství, které později vyhnalo statisíce Iráčanů na cestu do Evropy. Popisuje chaos, strach a zmar, který z kdysi hrdých a kulturních Iráčanů udělaly zdecimovaný a poražený národ.


Pawel Smolenski

Irák – Peklo v ráji

Dokořán, 2015

Počet stran 307

Hodnocení: 90 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi